Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a informat, vineri, că numărul focarelor active de pestă porcină africană în Bihor este de 28, după ce recent au fost confirmate unele noi în Derna (un focar), Galoşpetreu (două focare) şi Săcueni (două focare).

"Conform procedurilor, specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor afectate, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate", a transmis directorul DSVSA Bihor, dr. Remus Moţoc.

Potrivit informării transmise de acesta, ca urmare a activităţilor specifice de control şi asanare a bolii au fost stinse focarele de PPA din localităţile Almaşu Mare (comuna Balc), Toboliu (comuna Toboliu), Avram Iancu (comuna Avram Iancu) şi Oşorhei (comuna Oşorhei), fiind ridicate restricţiile sanitare veterinare stabilite pentru aceste localităţi.

În ce priveşte evoluţia pestei porcine la porcii mistreţi, a fost confirmat un nou focar pe fondul de vânătoare 16 Brusturi, care împreună cu cele 9 fonduri de vânătoare în care a fost diagnosticată boala, face ca numărul total de fonduri de vânătoare afectate de PPA să fie de 10.

"Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. La această dată la nivel de DSVSA Bihor au fost despăgubiţi integral toţi proprietarii afectaţi până în data de 15.09.2019 şi au finalizate solicitându-se fondurile necesare pentru despăgubirea tuturor proprietarilor afectaţi de PPA până la data de 30.09.2019, virarea sumelor cuvenite proprietarilor urmând a fi realizată în termenele prevăzute de legislaţie", a mai transmis Moţoc.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.