Ministerul Transporturilor şi Ministerul Afacerilor Interne au publicat cinci culoare de tranzit trasate pe teritoriul României în urma discuţiilor purtate la nivel european pentru asigurarea transporturilor de marfă care vin din afara ţării şi care ies din ţară.

Potrivit unei informări transmise de cele două ministere, traseele au fost decise "în contextul discuţiilor purtate la nivel european cu privire la asigurarea unor culoare de tranzit pentru transportul de marfă care să permită operatorilor din industria de profil, din statele membre ale UE şi NON UE, să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale".

Cele 5 culoare fac legătura cu ţările vecine Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina.

Culoarul de tranzit stabilit pentru legătura cu Ungaria are două variante de traseu, una dintre ele trecând prin judeţul Bihor, mai precis pe ruta: punctul de trecere a frontierei Borş – Oradea - Aleşd – Huedin, pe Drumul Naţional 1.

Pe acest culoar, şoferii pot străbate ţara prin Cluj-Napoca, Alba Iulia, Sebeş, Sibiu, Râmnicu Vâlcea – Piteşti – Bucureşti – Giurgiu, până la punctul de trecere a frontierei.

De asemenea, culoarul stabilit pentru a face legătura între Serbia şi Ucraina trece şi prin judeţul Bihor, pe ruta punctul de frontieră Moraviţa – Timişoara – Arad – Oradea – Satu Mare – punctul de frontieră Halmeu. Potrivit autorităţilor, din Arad la Oradea camioanele trec pe DN79, iar apoi trec pe DN19 Oradea – Satu Mare.