Cartea "Marea Unire – Ecouri în presa culturală din Oradea-Mare" a fost lansată vineri, la Hotelul Internaţional din Băile Felix. Lansarea a avut loc în cadrul Congresului de Uroginecologie și a fost găzduită de cunoscutul doctor Gheorghe Bumbu, inițiatorul congresului.

Cartea este o antologie de texte în care "cei de la acea vreme au fost lăsaţi să vorbească", a susţinut Gabriel Moisa, care împreună cu Florin Ardelean au realizat antologia.

Textele alese de coautori pentru a fi tipărite datează din perioada 1920-1943, alăturând texte ale Reginei Maria, Nicolae Iorga, Octavian Goga sau ale lui Gheorghe Tulbure. Textele au fost culese din publicaţiile orădene Familia şi Cele Trei Crişuri. 

Profesorul Gabriel Moisa a explicat că i-a lăsat pe marii gazetari ai vremii să vorbească despre Marea Unire şi a mai susţinut faptul că momentul 1918 este un demers organic al naţiunii române care s-a impus încă din 1848. 

La rândul său, universitarul Florin Ardelean le-a sugerat să citească textul "Resurectio" al Reginei Maria, reprodus în carte. Textul reginei descrie situaţia deprorabilă în care se afla armata română când a fost silită să se retragă spre Nordul Moldovei şi nemaiavând nicio speranţă a Unire. "Totuşi sufletul naţiunii române a înviat, provinciile s-au unit", a spus Florin Ardelean. 

Pe lângă cei doi autori, la carte au mai contribuit şi Mădălina Irina Sim şi Alexandra Ţimbruş, ambele studente la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, la specializările Jurnalism, respectiv Istorie. Toate textele existente din antologie au fost culese integral de cele două studente.