Autoritățile locale susțin că 12 din 16 angajați ai Spitalului orășenesc din Aleșd, unde duminică s-a consemnat un accident epidemiologic, prin intrarea în contact a personalului medical cu un pacient diagnosticat cu coronavirus, au rezultate negative. De asemenea, la un singur pacient dintre cei internați la Pneumologie rezultatul a fost neconcludent, restul fiind negative.

Informațiile au fost făcute publice luni seară, într-o conferință de presă susținută la Aleșd, de primarul Ioan Todoca și de directorul spitalului din localitate, Florin Creț, după două zile în care aceștia nu au răspuns apelurilor presei și comentariilor din spațiul virtual.

Pacientul e de vină

Potrivit Alesdonline.ro, cei doi au confirmat faptul că pacientul de 70 ani a venit în 26 martie la spitalul din Aleșd, fiind diagnosticat cu pneumonie trenantă, și transferat la secția de pneumologie, dar a doua zi starea lui s-a agravat și a fost trimis la Oradea. Apoi, după cum a spus directorul Creț, s-au luat măsuri și au fost trimiși în izolare: 2 medici, respectiv 14 asistenți, infirmiere și îngrijitori.

Creț a mai spus că celor 16 persoane izolate li s-au făcut testări cu aparatul PCR, iar 12 rezultate au sosit deja, negative. Bătrânul infectat a intrat însă în contact și cu pacienți cu tuberculoză, care au fost testați la rândul lor, toți fiind negativi, cu excepția unui singur pacient, la care testul ar fi fost neconcludent și se va reface.

Managerul Creț a mai subliniat că în spitalul de la Aleșd sunt echipamente și materiale de prevenție, dar nu a explicat de ce nu s-au respectat procedurile de lucru, astfel încât accidentul epidemiologic să fie evitat. El a pus vina pe pacient, care a dat ”o declarație eronată”, spunând că nu a intrat în contact cu alte persoane, ”inducându-ne pe noi în eroare și punând în pericol viața colegilor mei”. Sâmbătă, în schimb, când septuagenarul a fost diagnosticat pozitiv, ”lucrurile s-au schimbat, am privit cu toată seriozitatea problemele care erau, am luat măsuri de precauție, am stabilit  toți contacții direcți și am izolat tot personalul medical la domiciliu”, a spus Creț.

După cum se știe, dr. Gheorghe Carp, coordonatorul tuturor spitalelor din Bihor, a descris situaţia de la Aleșd ca fiind "un caz tipic de inconştienţă a personalului", deși acesta ”a fost instruit cum să acţioneze”. Carp a criticat faptul că la Spitalul din Aleşd nu s-a ţinut cont de recomandarea de a se lucra în ture de câte 12 ore. "Acolo a fost un lanţ de slăbiciuni al personalului şi al directorului, pentru că li s-a recomandat să lucreze cu personal redus şi în ture de 12 ore. Nu au făcut-o şi, într-o zi, pacientul a intrat în legătură cu trei ture", a declarat Carp. Aşadar, dacă s-ar fi respectat această recomandare, mai puţini angajaţi ar fi acum în autoizolare.

”Mă rog la Dumnezeu ca acest virus să ocolească Aleșdul”

În final, primarul Todoca a tras concluziile asupra evenimentului: ”Nu se poate să nu tratăm un pacient, indiferent dacă e cu coronavirus sau nu e cu coronavirus. El este un pacient care are dreptul la îngrijiire medicală. Nu putem să-l facem să ocolească Aleșdul. Poate mâine se va îmbolnăvi un aleșdean, ce o să facem cu el, o să-l excomunicăm? Va trebui să-l tratăm, pentru că este semenul nostru. Eu mă rog la Dumnezeu ca acest virus să ocolească Aleșdul. Și până acum se pare că l-a ocolit, chiar dacă a fost acest caz critic”.

Potrivit Alesdonline.ro, luni spre seară, starea septuagenarului internat la ATI - Curteanu era critică, dar cu funcții vitale stabile.

Pe marginea acestui caz, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a emis, luni, un comunicat, în care arată că, în urma anchetei epidemiologice, "au fost identificate 16 cadre medicale care au intrat în contact cu persoana confirmată pozitiv. Acestora li s-au prelevat probe pentru testare COVID-19 şi a fost dispusă măsura de autoizolare la domiciliu".

De asemenea, arată DSP, "în unitatea medicală din Aleşd a fost aplicată dezinfecţia terminală a spaţiilor şi în cursul zilei de astăzi, 30 martie 2020, un medic epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor se va deplasa la faţa locului pentru verificări, în vederea dispunerii de măsuri pentru siguranţa pacienţilor internaţi şi a personalului spitalului".

Vezi mai jos declarațiile primarului Ioan Todoca și managerului Florin Creț!