Casa de Pensii Bihor a finalizat procedura de predare a aşa-numitelor „documente cu valoare practică” emise de entităţi desfiinţate şi în baza cărora se eliberează copii, certificate şi extrase privind drepturile cetăţenilor referitoare la stagiile de cotizare la sistemul unitar de pensii publice aflate până acum în arhiva sa, către o firmă de profil.

Potrivit unui anunţ făcut de Casa de Pensii Bihor, predarea actelor în baza cărora, practic, mii de bihoreni vor şti ce drepturi de pensie au a fost făcută în baza unei prevederi a Legii privind Arhivele Naţionale (Legea 16/1996 actualizată), conform căreia documentele emise de entităţi desfiinţate care s-au aflat în posesia instituţiei vor fi administrate pe viitor de firme private.

În cazul pensionarilor bihoreni, arhivele întreprinderilor şi societăţilor la care au lucrat şi care între timp au fost desfiinţate se află, conform anunţului făcut de Casa Judeţeană de Pensii, la SC Biro Tech SRL din Baia Mare, în baza unui contract încheiat între instituţia publică şi firma privată pe data de 6 martie, anul acesta.

Ca urmare, firma din Baia Mare va păstra de acum înainte actele cu valoare practică ale foştilor angajaţi de la 22 întreprinderi înfiinţate înainte de 1989 şi de la societăţi pe acţiuni ori cu răspundere limitată înfiinţate după 1989, dar între timp lichidate: Bere Spirt SA Oradea, Avântul Oradea SA, Valprodcom SRL Valea lui Mihai, Alajos SRL Oradea, Prest Local SA Aleşd, Integrate Prest SRL Oradea, Agromec SA Salonta, Nutrimix SA Oradea, Mara Bihor Agro SRL Oradea, Sergio Tacchini România SRL Oradea, Restaurantul SA Oradea, Unilf Mob SA Oradea, Dorothea Impex SRL Tileagd, Agroindustrial SA Inand, Bauxita Min SA Dobreşti, Viocar Impex SRL Oradea, Liberty Bingo SRL Oradea, Ursus SRL Oşorhei, Taurus SA Cadea, Agroindustriala Crişana Tinca, Indflores SA Oradea şi Concession SRL Oradea.

Bihorenii care au fost angajaţi la aceste firme şi vor să solicite documente pentru adeverirea stagiilor de cotizare sau a veniturilor salariale pe care le-au avut, în vederea stabilirii unor drepturi de pensii, se pot adresa de acum doar firmei SC Biro Tech SRL din Baia Mare, fie direct, la adresa din str. Europei nr. 91, fie telefonic (nr. 0744.787.214), fie prin e-mail (pe adresa administratorului firmei, Kerekes Zsolt Janos, drkerekeszsolt@yahoo.com).