Omul de afaceri salontan Dorel Ungur, administrator al mai multor companii profilate pe construcţii, a fost condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul în care era acuzat că a ucis un pieton care traversa strada regulamentar, pe trecerea de pietoni, iar apoi a fugit de la locul accidentului rutier.

A lovit şi a fugit 

Accidentul s-a produs în 2016, în localitatea Chişineu Criş din judeţul Arad, unde, într-un moment de neatenţie, afaceristul a izbit cu bolidul un bărbat de 49 ani aflat pe trecerea de pietoni. În urma impactului, victima a fost aruncată într-un şanţ de pe marginea drumului şi a murit pe loc, iar afaceristul a părăsit locul accidentului. 

Atât doar că evenimentul, prezentat la vremea respectivă şi de BIHOREANUL, a fost surprins de un trecător, care a reţinut şi numărul de înmatriculare al bolidului şi a sunat imediat la 112. În urma verificărilor declanşate în scurt timp de poliţişti, maşina a fost reperată în apropierea comunei Avram Iancu, la volan fiind chiar proprietarul bolidului, Dorel Ungur, care a fost sunat de mai multe ori de poliţişti şi rugat să se prezinte la Poliţie.

În final, afaceristul s-a întors şi s-a prezentat la sediul Poliţiei Chişineu Criş, unde s-a ales cu dosar penal pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea Poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei. 

Pedeapsă blândă

Cazul a fost trimis la Judecătoria Chişineu Criş unde, săptămâna trecută, instanţa a dat primul verdict în caz, dovedind o clemenţă demnă de o cauză mai bună, căci Ungur a fost condamnat la numai 2 ani de închisoare - pedeapsă pe care nici nu o va executa, căci judecătorul a decis să suspende sub supraveghere pedeapsa pe o perioadă de 2 ani. 

Instanţa a fost zgârcită şi cu despăgubirile acordate familiei victimei ucise de afaceristul bihorean, stabilind ca firma, cu care omul de afaceri avea încheiată poliţa de asigurare, să plătească daune morale în valoare de doar 17.000 euro.

În comparaţie, alte instanţe din ţară pronunţă pedepse mult mai grave pentru şoferii vinovaţi de provocarea unor accidente rutiere, iar asta fără ca şoferul să comită şi alte infracţiuni, cum e şi cazul afaceristului bihorean care a fugit de la locul faptei.

În Alba, de pildă, un şofer de camion s-a ales cu 3 ani de detenţie pentru ucidere din culpă, după ce a pierdut controlul TIR-ului într-o curbă, care a ajuns pe sensul opus unde a izbit un autoturism, provocând moartea unui copil şi rănirea părinţilor acestuia, instanţa dispunând totodată ca familia să primească daune de 240.000 euro.

Săptămâna trecută, un alt şofer de TIR care a provocat un accident cu doi morţi şi cinci răniţi în primăvara lui 2016, în Bistriţa-Năsăud, şi care şi-a recunoscut vinovăţia, a fost condamnat la 2 ani cu executare, plus despăgubiri de peste 400.000 de euro.