Mérai Katalin, cumnata celebrului evazionist fugar Rácz Atilla, a fost trimisă în judecată pentru fraudă fiscală de aproape 700.000 lei, după ce a făcut mai multe achiziţii intracomunitare de carne şi peşte prin intermediul unei firme fantomă, mărfuri care apoi au fost livrate unor firme din România, fără ca TVA colectat să fie declarat şi virat la bugetul de stat.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în urma unei anchete desfăşurate de poliţişti ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, achiziţiile s-au făcut în perioada 2013-2014, prin intermediul unei societăţi comerciale patronate de Alexandru Costin, un bihorean condamnat deja pentru evaziune fiscală. Firma acestuia era de tip "bidon", numită aşa de Fisc pentru că au menirea să ajute alte firme mai mari, să "spele" banii "negri" şi să evite plata TVA către stat, trecând mărfurile scriptic prin contabilitatea lor.

Concret, firma lui Costin a realizat achiziţiile intracomunitare în mod formal, căci, în realitate, marfa a fost plătită din banii lui Mérai şi transportată în ţară cu camioanele acesteia. Apoi, produsele au fost facturate către firma femeii, Conform Reţetei SRL, iar de aici către diverşi clienţi. TVA a fost declarată ca fiind colectată de firma "bidon", care trebuia să o plătească statului, însă nu a mai achitat-o niciodată.

Numele lui Mérai Katalin apare şi în afacerile celebrului său cumnat, Rácz Atilla, femeia fiind chiar reţinută, în 2015, alături de fostul fotbalist Călin Bălaj şi de italianul Antonino Papalia într-un dosar al procurorilor DIICOT, care vizează o fraudă de 62 milioane lei prin intermediul rafinăriei Ecodiesel din Suplacu de Barcău. Aceasta importa motorină sub pretextul procesării, dar o vindea, încasările fiind plimbate prin conturile unor firme fantomă, iar în final scoase de beneficiari.

Rácz a fugit în Ungaria în 2015, ca să scape de cei 7 ani de detenţie la care a fost condamnat pentru o fraudă fiscală de 87 milioane lei. Ulterior, anul trecut, afaceristul a fost condamnat la încă 5 ani de detenţie, sub acuza de constituire de grup criminal organizat, într-un dosar în care DIICOT îl acuză pe afacerist de o pagubă de 25 milioane lei în dauna bugetului public prin importarea a 5 milioane tone de motorină trecută în acte ca reziduuri petroliere, dar vândute la negru pe piaţă.

În respectivul dosar, au fost trimise în judecată în total 17 persoane şi 6 societăţi comerciale, inclusiv fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, acuzat că ar fi blocat orice control la societăţile implicate în tranzacţiile oneroase, prin intermediul a doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, plus fostul deputat PD de Braşov Vasile Bran, care, la rându-i, ar fi spriinit gruparea.