Cei doi reprezentanţi ALDE din Consiliul Judeţean, vicepreşedintele Traian Bodea şi consilierul Julien Mateiaş, au „semnat” sâmbătă, la o reuniune cu teme importante pe ordinea de zi, o adevărată declaraţie de independenţă faţă de PSD şi UDMR, partidele care din 2016 conduc judeţul.

Datorită celor doi, opoziţia PNL-istă a devenit practic majoritară, reuşind să revoce Consiliul de Administraţie al Aeroportului, dar şi să respingă proiectul gândit de preşedintele Pasztor Sandor şi de vicele Ioan Mang pentru rectificarea bugetului judeţului.

"Rearanjare de cifre"

Ostilităţile la finele cărora ALDE trecea de partea PNL au fost declanşate de consilierii liberali Călin Gal şi Ionel Avrigeanu, care au criticat dur proiectul pentru rectificarea bugetului adoptat în luna iunie.

„Este o rearanjare a cifrelor”, a catalogat Avrigeanu proiectul asumat de Pasztor şi de Mang, criticând, de pildă, faptul că la Teatrul Szigligeti creşte cu 60% alocarea pentru plata diurnelor, reducerea fondurilor atribuite pentru modernizarea drumului judeţean dintre Salonta şi Tinca, pentru renovarea fostei Policlinici Mari, dar mai ales pentru reducerea banilor cu care Aeroportul trebuia să liciteze amenajarea căilor de acces de la noul terminal, aflat încă în construcţie, la DN 79, fără de care terminalul, chiar dacă va fi finalizat, nu poate funcţiona, deci nici companiile aeriene nu ar putea opera noi curse externe.

Traian cel dur

După ce preşedintele Pasztor şi vicele Mang au dat diverse explicaţii reducerii fondurilor pentru investiţii, motivând în general prin faptul că nu mai există timpul necesar derulării lor până la finele anului, balanţa dezbaterilor şi apoi a rezultatului votului a înclinat-o, surprinzător, vicepreşedintele Traian Bodea, de la ALDE, considerat timp de trei ani a cincea roată la căruţa PSD şi UDMR.

Bodea a amintit că la precedenta rectificare a bugetului, în august, la iniţiativa lui Mang au fost alocate unor primării de comune 11 milioane lei pentru repararea unor drumuri comunale, dar nu se ştie ce au făcut primăriile cu aceşti bani, propunând amânarea votului până la o „analiză”. În lipsa acesteia, a spus Bodea, „nu putem da un CEC în alb”, avertizând totodată că dacă proiectul va fi supus votului „mă simt obligat să votez contra”.

S-au rugat degeaba

Atât Mang, cât şi Pasztor, s-au străduit degeaba să-l înduplece. „Oricum banii ăştia nu mai sunt la noi. Bugetul de azi a fost discutat de cei trei de la această masă. Eu sunt de acord şi să facem această analiză, dar haideţi să nu amânăm proiectul de astăzi. Pe domnul Bodea îl rog să facă parte din comisia de analiză, dar haideţi să votăm proiectul”, a spus Mang, în timp ce Pasztor a deplâns „victimele colaterale”, exemplificând, cu iz de şantaj, că Primăria Aleşd (condusă de un edil PNL) aşteaptă un milion de lei pentru Complexul Sportiv de la Pădurea Neagră”.

Pledoariile capilor PSD şi UDMR s-au dovedit zadarnice. La vot, atât Bodea, cât şi celălalt ales ALDE, consilierul Julien Mateiaş, au votat amânarea dezbaterii rectificării bugetare, alături de cei 16 aleşi PNL, lăsându-şi cei 16 parteneri de până acum în minoritate.

A fost doar începutul: după încă aproape două ore, aceiaşi doi reprezentanţi ai ALDE i-au susţinut pe liberali şi la revocarea membrilor Consiliului de Administraţie al Aeroportului, chiar dacă în acest organism liberal-democraţii aveau şi ei doi colegi. “ALDE Bihor urmărește dezvoltarea Aeroportului și a județului Bihor. CA-ul de la Aeroport trebuia evaluat și, dacă nu face față criteriilor de performanță, trebuia demis”, a fost explicaţia scurtă a preşedintelui ALDE Bihor, Ciprian Blejan, care a "savurat" din sală isprava colegilor săi de partid.