În cadrul proiectului "Pentru natură în Ţara Crişurilor", Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a organizat, în premieră, o tură educativă pe apă pentru inventarierea arborilor seculari din Lunca Crişului Negru.

Reprezentanţi ai asociaţiei, voluntari, dar şi opt liceeni anume selectaţi au mers cu patru canoe pe Crişul Negru şi au înnoptat în cort, pe malul râului, special pentru a găsi arborii cu vârste remarcabile. "Am identificat 11 arbori", a declarat liderul Aqua Crisius, Andrei Togor, miercuri, într-o conferinţă de presă. Fiecare din aceşti copaci se regăsesc acum în singura bază de date dedicată lor, de pe site-ul arboriremarcabili.ro.

Pe lângă această inedită activitate, proiectul asociaţiei, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, a mai presupus organizarea taberei Junior Ranger, la care au participat 22 de copii din Bihor, dar şi a evenimentului Ziua Liliacului Carpatin. În plus, aproape 700 de elevi de la şcolile din Bulz, Curăţele, Auşeu, Cheresig, Diosig, Avram Iancu, Şoimi, Sînmartin, Vadu Crişului, Sîntandrei şi Aleşd au participat la lecţii despre necesitatea conservării speciilor şi habitatelor din ariile naturale protejate.

În cadrul aceluiaşi proiect, Aqua Crisius a montat şase panouri informative în cinci situri Natura2000.