Pentru al treilea an la rând, conducerea Consiliului Judeţean Bihor nu reuşeşte să cheltuie fondurile alocate tot de ea la începutul fiecărui exerciţiu bugetar pentru investiţii.

Dacă în 2018, de pildă, această incapacitate s-a soldat cu necheltuirea a 97 milioane lei, de anul trecut CJ a rămas cu 52 milioane lei necheltuiţi pentru investiţii, aleşii bihorenilor fiind convocaţi să decidă joi, în prima şedinţă din acest an, cu privire la modul cum va fi utilizată această sumă în noul an, 2020.

Unanimitate

În pofida aşteptărilor, grupul PNL nu a criticat neputinţa conducerii CJ de a-şi pune în aplicare propriile proiecte de investiţii, ci, pur şi simplu, consilierii liberali prezenţi (13 din 17) au votat cot la cot cu cei ai UDMR, PSD şi ALDE proiectul de Hotărâre propus de preşedintele Pásztor Sándor. 

Acesta prevede că suma necheltuită anul trecut – 51,976 milioane lei – va fi utilizată "ca sursă de finanţare a cheltuielilor secţiunii de dezvoltare", adică pentru investiţiile programate anul acesta, dar şi pentru "acoperirea temporară a golurilor de casă din decalajele între veniturile şi cheltuielile secţiunilor de funcţionare şi dezvoltare în anul curent", adică pentru efectuarea unor plăţi, de orice fel, în situaţiile în care cheltuielile respective sunt prevăzute în bugetul pe acest an, dar nu s-au încasat veniturile la timp.

Bătaia, la buget

Pe de altă parte, nici în prima şedinţă a CJ din acest an nu au lipsit micile clinciuri dintre liberali, pe de o parte, şi respectiv vicepreşedintele Ioan Mang şi preşedintele Pásztor Sándor, de cealaltă parte. Asta s-a întâmplat, însă, abia la punctul "Diverse", după ce PNL-istul Călin Gal a cerut ca, înainte de definitivarea proiectului bugetului pe anul în curs, să fie respectată legislaţia privind transparenţa decizională şi administraţia publică, în sensul ca proiectul să fie pus la dispoziţia consilierilor din timp, pentru a-l putea studia şi, eventual, pentru a face propuneri de amendare a lui. "În acest an sper să avem măcar o şedinţă de comisii, dacă nu două, să putem discuta proiectul şi să putem face amendamente, aşa cum prevede legea. Rugămintea mea este să lucrăm legal", a spus Gal.

El a stârnit un şir de replici, preşedintele Pásztor răspunzând că "în 3 ani de zile nu mi-a venit nicio observaţie în perioada de transparenţă" (adică în termenul de 15 zile în care proiectul de buget trebuie postat pe site-ul CJ) şi că "eu chiar mi-aş dori să avem discuţii, chiar dacă totdeauna e mai greu să discuţi pe sărăcie", aluzie la faptul că în acest an alocările de la bugetul central pentru bugetul CJ vor fi mai mici cu circa 60 milioane lei.

La rându-i, Mang a mutat discuţia, susţinând că "bugetul CJ a fost mult mai transparent în aceşti 3 ani decât bugetele multor consilii locale, inclusiv Oradea" şi s-a lăudat că nicio instanţă nu a sancţionat instituţia pentru lipsa de transparenţă a bugetului.

În final, polemica a fost închisă tot de Gal, care a amintit că anul trecut proiectul de buget "s-a discutat în comisii abia cu o oră înaintea şedinţei de plen", insistând la adresa lui Mang şi Pásztor: "Produceţi un buget cum trebuie, produceţi proiectul cum trebuie şi atunci vom fi alături de dvs".

"Căutam de unde să tăiem"

Tot la capitolul "Diverse" a mai luat cuvântul şi liderul grupului de consilieri PNL, Ionel Avrigeanu, care a afirmat că a aflat "pe surse" de la primari că CJ intenţionează şi în acest an să mute o parte din sumele cu care ar putea repara drumuri judeţene pentru a-i da unor primării ca să repare drumuri comunale, întrebând dacă acest lucru este adevărat.

Deşi s-a plâns că în 2020 CJ va primi mai puţini bani de la bugetul central cu 60 milioane lei şi a admis că "ieri căutam încă de unde să tăiem 20 milioane lei", adică posibile economii, Pásztor a confirmat informaţiile expuse de Avrigeanu.

Preşedintele CJ a promis, însă, că alocarea banilor către primării se va face transparent. "Va primi fiecare UAT o scrisoare oficială când vom şti bugetul, fiecare primărie va răspunde şi se va ajunge să se analizeze cine va primi bani la momentul oportun", a spus Pasztor.

Anul trecut, CJ a cedat în condiţii netransparente 11,7 milioane lei pentru 20 de primării din judeţ, din care 19 cu edili UDMR şi PSD, pentru lucrări de reparare a unor drumuri comunale, pe care majoritatea comunelor i-au cheltuit fără licitaţii şi fără a se şti cu ce rezultate s-au făcut lucrările. De altfel, în luna octombrie vicepreşedintele Traian Bodea a cerut o "analiză" pe această temă, dar fără rezultat.