Pompierii militari le cer bihorenilor să fie mai vigilenţi cu instalaţiile electrice, după ce în ultimele trei zile au intervenit pentru stingerea a două incendii care au avut drept cauză improvizaţii sau defecţiuni de această natură.

Unul dintre incendii a avut loc luni dimineaţă, jurul orei 7, pe strada Plopilor din Ştei. „În momentul sosirii echipajelor, flăcările se manifestau violent în interiorul și la acoperișul unui garaj, existând pericolul extinderii acestora la o construcţie auxiliară aflată în apropiere. Pentru localizarea și lichidarea incendiului, echipajele de pompieri militari au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă timp de aproximativ 50 de minute, reușind să stingă incendiul în limitele găsite și să împiedice propagarea flăcărilor la construcția învecinată”, se arată într-un comunicat de presă transmis luni de ISU Crişana.

Cel mai probabil, un conductor electric improvizat a declanşat incendiul care a făcut scrum  20 de metri pătrați perete din lemn, aproximativ jumătate din acoperișul garajului (30 de metri pătrați), 15 pui de găină, două biciclete, o motocoasă și o drujbă.

Sâmbătă, un incendiu similar a fost lichidat de pompierii din Salonta, la o magazie din cadrul unei gospodării din localitatea Arpășel, comuna Batăr. „În urma producerii incendiului au ars diferite bunuri depozitate în construcția afectată de flăcări (30 de scânduri, o ușă, o motocoasă și lemne de foc)”, se arată în comunicat. Cauza probabilă a fost un conductor electric defect.

ISU Crişana le reaminteşte bihorenilor că nu trebuie să folosească aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii, şi că nu trebuie să folosească siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat. „Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent”, transmis pompierii.

De asemenea, nu trebuie să lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cordoanele de legătură ale aparatelor electrice trebuie verificate periodic, iar electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.) trebuie să aibă fiecare câte o priză, pentru a preveni supraîncălzirea.