Consilierul judeţean al PNL, Sebastian Lascu, nu se lasă. Liberalul i-a cerut, marţi, în plen, preşedintelui Pásztor Sándor să pună pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Judeţean proiectul "Igiena peisajului" prin care cele mai populate trei zone de camping din Bihor ar fi dotate cu module cu duşuri şi toalete. El a mai cerut şi revocarea lui Szabó József din funcţia de administrator al judeţului şi "tăierea" alocărilor din bani publici către agenţia News Bihor, care face "poliţie politică".

Îi trimitem în pădure...

Cele trei solicitări au fost făcute la finalul şedinţei ordinare a lunii martie a Consiliului Judeţean Bihor, care a durat aproape trei ore. "Domnule preşedinte vă rog să introduceţi pe ordinea de zi a şedinţei următoare, conform Legii 215, materialul propus de grupul PNL intitulat "Igiena Peisajului", acest lucru însemnând implicit şi trecerea prin aparatul de specialitate al Consiliul Judeţean", a spus Sebastian Lascu.

Consilierul liberal a susţinut că proiectul pe care el l-a depus, iar grupul PNL îl susţine, poate fi pus în practică de către CJ Bihor, faptul că instituţia nu are terenuri în zonă neconstituind o problemă. Lascu a amintit că pentru proiectul strategic de sănătate al judeţului CJ a putut obţine terenuri şi că vicepreşedintele Traian Bodea a anunţat recent că instituţia vrea să investească într-o parcare în staţiunea Vârtop, deci tot într-o zonă în care Judeţul nu are terenuri.

"Mai avem o şansă să-l realizăm până la începerea sezonului estival. E vorba de cele mai populate zone de camping: Padiş-Glăvoi, Şuncuiuş şi Vadu Crişului. Printre aceşti turişti se numără cu siguranţă şi turişti pe care-i invităm la diferite târguri să ne viziteze, dar pe care apoi îi invităm să-şi facă nevoile în pădure…", a spus liberalul.

Agenţia politică

Sebastian Lascu n-a uitat nici de "râca" sa cu Szabó József, care i-a transmis public, prin agenţia de ştiri a judeţului, News Bihor, o scrisoare în care desfiinţează proiectul "Igiena peisajului", în forma prezentată de Lascu, şi face aluzii politice legate de motivele din spatele propunerii.

"Cer în continuare revocarea domnului Szabó József din poziţia de administrator al judeţului şi demisia din cea de preşedinte al Agenţiei de Management al Destinaţiei datorită implicării politice, lucru de neacceptat mai ales în calitatea sa de preşedinte al AMD, care este un ONG din care face parte şi Universitatea Oradea şi Salvamont Bihor", a spus consilierul.

În fine, Lascu a atras atenţia asupra conţinutului de pe portalul agenţiei News Bihor, susţinut din banii judeţului, unde apar articole "tendenţioase" la adresa opoziţiei. "Cer oprirea cheltuirii banului public pentru agenţia de presă a Consiliului Judeţean Bihor, care face poliţie politică pe banii bihorenilor, lucru inadmisibil. În oricare postare legată de şedinţele CJ Bihor s-a scris într-un mod tendenţios faţă de opoziţie, fără măcar a ni se cere cuvântul. Pe banii bihorenilor vă rog să faceţi presă neutră, cu care să nu se intre în jocurile politice de niciun fel. Liberalii nu au făcut niciodată poliţie politică pe banii bihorenilor sau ai orădenilor, cel mai bun exemplu fiind site-ul Oradea.ro (n.r. - portalul Primăriei Oradea)", a spus Sebastian Lascu.

Module co-finanţate

Şeful CJ Bihor n-a explicat din ce motive nu pune pe ordinea de zi proiectul depus de consiliul liberal, care avea toate şansele să "pice" la vot. În schimb, Pásztor Sándor i-a amintit consilierului liberal că i-a cerut, încă din luna noiembrie, ca autorităţile locale care au în subordine destinaţiile Padiş-Glăvoi, Şuncuiuş şi Vadu Crişului să transmită spre CJ Bihor documente concrete legate de aceste proiecte, şi anume planuri de situaţie, planuri de încadrare în zonă, precum şi legate de posibilităţile de racordare la utilităţile publice a modulelor cu duşuri şi toalete, dar documentele n-au ajuns la Consiliul Judeţean.

Pásztor a dat asigurări că, în cazul în care autorităţile locale vor transmite documentele menţionate mai sus, vor primi "co-finanţări" pentru modulele respective din banii pe care CJ Bihor îi va împărţi primăriilor în această primăvară. "Considerăm acest proiect oportun. Nu-mi place să mă antepronunţ, dar acum pot să spun că 100% vor primi co-finanţare pentru aceste proiecte, dacă o cer. Dar intrăm în povestea cu scoţianul care vrea să câştige la lotto, dar nu joacă", a spus şeful Judeţului.

Absenţii-s de vină

În schimb, Pásztor nu a vrut să audă de revocarea lui Szabó József. "Despre problematica managerului, domnule Lascu, cereţi asta şi mâine, şi poimâine. Mai departe eu nu mai comentez. E deplasată problema…", a spus acesta.

În privinţa acuzaţiilor la adresa conţinutului materialelor care apar pe News Bihor, Pásztor a evitat problema, dând vina pe absenţa liberalilor de la şedinţe. "Aveţi până acum aproximativ 35% absenţe de la şedinţele Consiliului Judeţean. Dacă nu eşti prezent, foarte greu pot să reflecte (n.r. - părerea consilierilor PNL). Dacă aveţi ceva de zis, când se termină şedinţa mergeţi la News Bihor şi spuneţi-vă punctele de vedere. Iar dacă nu veniţi de nu ştiu câte ori la şedinţă, nu aşteptaţi să spunem că e foarte bine. V-am trimis şi scrisori acasă să veniţi la şedinţe…", a încheiat Pásztor.

Drept răspuns, Sebastian Lascu a spus că va prezenta, într-o şedinţă următoare, exemple concrete despre felul în care aşa zisa agenţie de ştiri face politică.