Spitalul Judeţean din Oradea a emis vineri un comunicat prin care aminteşte că, potrivit unor precizări ale Direcţiei de Sănătate Publică Bihor transmise tuturor unităţilor sanitare cu paturi din judeţ, transportul persoanelor decedate de la morgă/prosectură se face numai de către firme prestatoare de servicii funerare autorizate de către DSP.

"Unele firme din acest domeniu sunt şmechere. Au obiect de activitate potcovirea cailor, dar se ocupă şi de transportarea decedaţilor de la spitale. La noi s-a prezentat o firmă care a vrut să ducă un cadavru cu un camion. Cazul a ajuns în atenţia DSP Bihor, care din acest motiv aminteşte bihorenilor că înainte de a contracta serviciile unei firme din acest domeniu trebuie să verifice în prealabil dacă este autorizată de DSP să desfăşoare o asemenea activitate", a explicat BIHOREANULUI managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp.

De altfel, lista celor şase firme autorizate în Bihor să transporte cadavre este disponibilă pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică.

În anii trecuţi, afacerile din serviciile funerare au stârnit scandaluri, după ce s-a descoperit că unele firme mituiseră brancardieri şi autopsieri pentru a le anunţa cu privire la decesele înregistrate la Spitalul Judeţean. "De asta am scăpat, dar acum apar firme care vor să presteze servicii funerare fără să aibă autorizarea DSP", a mai spus managerul spitalului.