Aproape 48.000 de dosare penale au fost investigate anul trecut de procurorii din Bihor şi Satu Mare aflaţi în subordinea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, o prioritate a anchetatorilor reprezentând soluţionarea cu celeritate a cazurilor de corupţie şi a celor care vizează achiziţiile publice, evaziunile fiscale şi contrabanda.

„Prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor care aduc atingere bugetului consolidat al statului, în cauzele investigate în anul 2017, a fost de 53.359.487 lei, iar în aceste cauze s-au instituit măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului în valoare de 27.725.784 lei”, se arată într-o informare transmisă, joi, de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, procurorului Tiberiu Sighiartău, după adunarea generală a procurorilor, în care a fost prezentat şi dezbătut Raportul de activitate pe anul 2017.

Potrivit informării, pentru procurori, 2017 a fost un an de provocări profesionale fără precedent, generate nu doar de procesul anevoios al implementării noilor coduri penale, de practica judiciară neunitară, de volumul foarte mare de muncă sau de abordarea divergentă a unor instituții penale şi procesual-penale, "cât şi de unele iniţiative legislative, intens mediatizate, de modificare a legilor justiţiei şi a codurilor penal şi de procedură penală, cu potenţiale repercusiuni negative privind protejarea ordinii publice”.

Documentul mai specifică și că „un accent special a fost pus pe respectarea prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului la apărare, în vederea evitării erorilor judiciare”.

Cu toate acestea, în 2017 au existat şi erori, căci, potrivit aceluiaşi raport, instanţele de judecată au achitat 53 de inculpaţi prin hotărâri definitive, dintre care doar 6 pentru dezincriminarea faptelor, iar un altul pentru că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. În cazul celorlalţi 46 de inculpaţi, instanţa a avut în vedere faptul că acuzele nu sunt dovedite.

De asemenea, tot în 2017, procurorii au înregistrat eşecuri şi în Cameră preliminară, unde s-au pronunţat 10 hotărâri definitive prin care judecătorul a dispus restituirea dosarului la parchet, pentru nereguli la rechizitorii.

Analiza efectuată arată, totodată, că deşi anul trecut s-a înregistrat o creştere a numărului de infracţiuni contra patrimoniului, de la 7.227 în anul 2016, la 8.246 în anul 2017, a scăzut semnificativ numărul infracţiunilor contra persoanei, de la 4.900 în anul 2016 la 2.262 în anul 2017, preponderente fiind la această categorie de infracţiuni cele de lovire sau alte violenţe (2.515 infracţiuni).

Datele statistice arată şi „profilul” infractorilor din Bihor şi Satu Mare. Din totalul celor 2.262 de inculpaţi trimişi în judecată, 2.139 sunt bărbaţi, iar jumătate dintre aceştia sunt orăşeni cu vârste între 18 şi 35 ani, fără ocupaţie, cu studii gimnaziale.

Interesante sunt şi datele care arată cine sunt victimele infractorilor: din totalul de 375 de persoane, 270 sunt bărbaţi, din care 59 minori, şi doar 105 sunt femei, din care 32 minore.

Deşi cea mai mare parte a violenţelor sunt comise asupra unor străini, au existat 40 de situaţii în care victimele au fost părinţi, în alte 20 de dosare autorii au agresat soţii, iar în 14 situaţii copiii.