În anul 2018, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a făcut 1.392 de controale, din care 594 planificate, iar 798 neplanificate, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de instituţie.

Din rândul controalelor neplanificate, 384 au fost dispuse de Comisariatul General  al Gărzii Naţionale de Mediu, 145 au fost controale de verificare a modului de respectare a conditiilor impuse în actele de reglementare, 103 controale au fost efectuate în urma sesizărilor, 98 alături de alte autorităţi, iar 46 în urma autosesizării. Alte 15 controale au fost pentru verificarea măsurilor stabilite anterior, 4 controale au fost pentru identificarea unor obiective noi, iar trei controale pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului.

Principalele neconformităţi constate de comisarii de mediu bihoreni au fost lipsa actelor de reglementeare din punct de vedere al protecţiei mediului, operarea fără autorizaţie de mediu, nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare, neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor, nerespectarea de către producătorii de deşeuri periculoase a etichetării corespunzătoare a acestora, tăieri neautorizate sau vătămări ale arborilor şi arbuştilor existenţi pe spaţiile verzi, amestecarea uleiurilor uzate cu alte substanţe care impurifică uleiurile, nedeţinerea formularelor de transport pentru deşeuri ori nedepunerea la termen a declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu. De asemenea, comisarii de mediu au depistat situaţii în care s-au pus în funcţiune lucrări construite pe ape sau care au legătură cu apele, precum şi modificarea sau extinderea acestora, fără aviz, autorizaţie sau fără respectarea avizului ori a autorizaţiei de gospodărire a apelor, dar şi situaţii în care ateliere de mecanică auto nu au respectat obligaţia de a preda pentru reciclare, valorificare sau reutilizare materialele şi piesele înlocuite.

La fel, Garda de Mediu Bihor a dat anul trecut sancţiuni pentru degradarea mediului prin depozitări/abandonări necontrolate de deşeuri, respectiv pentru capturarea peştelui cu unelte de plasă şi cu pripoane.

"Ca urmare a acestor controale, au fost stabilite 2702 măsuri în vederea conformării cu legislaţia de mediu sau în vederea prevenirii incidentelor de mediu. Totodată, în urma acestor controale, au fost aplicate 198 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 2.073.500 lei", se arată în comunicat.

Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii de mediu a fost în valoare de 100 000 lei, aplicată firmelor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile trasate în controale precedente şi n-au respectat prevederile autorizaţiilor de mediu.

"În anul 2018 au mai fost stabilite nouă sancţiuni complementare de suspendare a activităţii şi una de confiscare bunuri, precum şi o propunere de suspendare acte de reglementare şi o sesizare a organelor de cercetare penală", se mai arată în comunicat.

În anul 2018, în Bihor nu a avut loc nicio poluare şi niciun accident care să provoace afectarea gravă a factorilor de mediu.

În vederea susţinerii educaţiei ecologice, comisarii de mediu au ţinut opt lecţii specifice, pentru 490 de elevi bihoreni.