Bihorul a beneficiat de 50 milioane euro fonduri nerambursabile pentru Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), dar nu îl foloseşte, deşi până în 2016 acesta era finalizat în proporţie de 90%. Motivul? Incompetenţa şefilor Consiliului Judeţean, care nu au făcut decât să angajeze clientelă şi să mărească bugetele de salarizare a acesteia la Ecolect, structura care trebuia să operaţionalizeze sistemul, a acuzat preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul partidului împreună cu consilierul judeţean Călin Gal.

"Actuala conducere a Consiliului Judeţean trebuia să închidă proiectul organizând licitaţiile pentru selectarea operatorilor şi predarea activelor. De peste doi ani, conducerea CJ n-a făcut aproape nimic, doar a dezvoltat Ecolect, ducându-şi toţi nepricepuţii acolo şi majorând bugetele de salarizare de peste 10 ori faţă de anul trecut", a spus Bolojan.

Costuri mai mari

Primarul Oradiei a amintit că CJ a achiziţionat maşini pentru transportarea deşeurilor din întregul judeţ, care acum ruginesc, iar în cadrul SMID au fost realizate staţii de depozitare temporară şi staţii de sortare. Însă, în loc ca acestea să fie utilizate, deşeurile sunt preluate şi transportate, nesortate, până la singura groapă de gunoi conformă UE, cea din Oradea, cu costuri mari, care vor deveni de la 1 ianuarie 2019 şi mai mari, pentru că CJ nu a scos la licitaţie desemnarea operatorilor de salubrizare.

Bolojan a dat şi exemple: la Ştei, deşi există o staţie de depozitare temporară, din 2016 nu este folosită şi "tot gunoiul este transportat nesortat la Oradea cu două maşini, zilnic", în loc să fie dus la Beiuş, unde a fost amenajată şi o staţie de sortare, care - de asemenea - nu este funcţională, efectele fiind că locuitorii din aceste zone, ca dealtfel din tot judeţul, plătesc tarife considerabile pentru transportarea tuturor cantităţilor până la Oradea, în loc să achite doar transportarea deşeurilor care nu pot fi valorificate.

Incompetenţa scumpeşte

Liderul PNL a atenţionat că CJ ar trebui să colaboreze cu autorităţile locale pentru a definitiva caietele de sarcini ale licitaţiilor pentru desemnarea operatorilor de salubrizare, operaţiune care va dura aproximativ un an, întârzierea punerii în funcţiune a SMID având consecinţe "de natură financiară asupra cetăţenilor", cu atât mai costisitoare cu cât de anul viitor se va trece la plata colectării deşeurilor şi după tipul de materiale colectate, nu doar după cantitate.

Bolojan a explicat că, dacă deşeurile ar fi sortate pentru repunerea în circuit a celor reciclabile, cetăţenii nu ar mai plăti colectarea şi transportarea acestora, dar cum SMID nu este funcţional, vor plăti, pe lângă cei 80 lei/tonă cât achită în prezent şi o taxă penalizatoare de 30 lei/tonă pentru toate cantităţile ce depăşesc cota de 35% din totalul deşeurilor (considerată nereciclabilă).

Pe de altă parte, Bolojan a atenţionat că efectele pasivităţii CJ în ce priveşte operaţionalizarea SMID le vor resimţi şi firmele care asigură în prezent salubrizarea, deoarece nu vor putea îngloba în tarife toate majorările de acest fel, la care se vor adăuga şi alte costuri care vor sări în aer, precum cele generate de creşterea salariului minim şi de scumpirea carburanţilor.

Culpa CJ: incapacitatea

Pe de altă parte, primarul Oradiei a afirmat că în condiţiile în care contractele dintre autorităţile locale şi firmele de salubrizare sunt pe cale să expire şi nu mai pot fi prelungite după ce deja au fost o dată, riscul este ca nepunerea în funcţiune a SMID de către CJ să aibă repercusiuni şi asupra modului în care se face propriu-zis salubrizarea, inclusiv la Oradea, iar firmele nu mai fac investiţii pentru a-şi înnoi utilajele dacă nu au perspectiva că vor putea să-şi continue activitatea. Motivul? "Primăria nu poate organiza o nouă licitaţie fără acordul Consiliului Judeţean", a spus Bolojan.

Acesta a adăugat că nepunerea SMID în funcţiune "este culpa Consiliului Judeţean, care de doi ani tot face conferinţe de presă, dar nu face licitaţii pentru funcţionarea sistemului" şi a opinat că "nu este o întârziere intenţionată, ci o incapacitate a CJ, nu-i bănuiesc de premeditare".