Un muncitor care lucra pe drumul național DN 76 în Hidişelu de Sus a găsit, joi, o bombă de artilerie de calibru 120 de milimetri şi un proiectil de calibru 76 de milimetri.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana, bărbatul a anunțat descoperirea prin 112 în cursul zilei de joi, iar un echipaj pirotehnic al instituției s-a deplasat la faţa locului, stabilind că muniţia neexplodată datează din cel de-al Doilea Război Mondial.

Specialiştii au ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă cele două obiecte, urmând să le distrugă zilele următoare printr-o explozie controlată.

Pentru prevenirea unor accidentări grave sau chiar pierderi de vieţi omeneşti, ISU Crişana le recomandă bihorenilor care descoperă muniţie sau elemente de muniţie să apeleze la numărul de urgenţă 112 şi să asigure securitatea locului până la sosirea autorităţilor.

Se interzice:

- ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
- comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
- lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
- introducerea muniţiilor în foc;
- topirea elementelor metalice de muniţii;
- tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
- folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
- demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
- folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.