Trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi omisiunea sesizării organelor judiciare, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a avut raportul de serviciu suspendat de drept, marţi, în şedinţa ordinară a ConsiliuluI Judeţean Bihor.

Suspendarea lui Puia, inculpat într-un dosar ce vizează abuzuri împotriva minorilor de la un centru de pe strada Traian Lalescu, a fost aprobată de cei 18 consilieri ai puterii, adică ai PSD, UDMR şi ALDE, ceilalţi 17 consilieri din partea PNL nefiind prezenţi la şedinţă.

Primul proiect votat a fost încetarea detaşării lui Puia la Direcţia Tehnică a CJ Bihor şi apoi, după o pauză pentru transmiterea hotărârii privind suspendarea lui Puia către DGASPC Bihor, Instituţia Prefectului şi CJ Bihor, şi cea privind constatarea suspendării raportului de serviciu al lui Puia.

În expunerea de motive s-a făcut trimitere la Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici care prevede că raportul de serviciu al unui funcţionar public "se suspendă de drept în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni", între care "infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei".

Tot potrivit legii, pe perioada suspendării raportului de serviciu autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să rezerve postul aferent funcţiei publice. Ocuparea acestuia se face pe o perioadă determinată. Pe perioada suspendării, raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici nu pot înceta şi nu pot fi modificate decât din iniţiativa sau cu acordul funcţionarului public în cauză.

Luând cuvântul, Ioan Mang a spus că cere DGASPC şi Serviciului de Monitorizare a Instituţiilor Subordonate din cadrul DGASPC să "extindă cercetările" pentru descoperirea vinovaţilor de faptul că CJ Bihor nu a fost informat despre trimiterea în judecată a lui Călin Puia. Amintim că trimiterea în judecată s-a făcut în decembrie 2016, iar informaţia a ajuns la Consiliul Judeţean abia în ianuarie 2019.

În aceeaşi şedinţă, cei 18 aleşi ai PSD, UDMR şi ALDE au validat-o din nou pe Camelia Gaciu să exercite "cu caracter temporar" funcţia de director al DGASPC Bihor. Gaciu l-a înlocuit pe Puia şi cât acesta a fost detaşat ca director adjunct al Direcţiei Tehnice.

De asemenea, cei 18 aleşi au respins plângerea prealabilă a lui Călin Puia, care a cerut revocarea în totalitate a hotărârii de la finalul lui 2018 prin care s-a dispus detaşarea lui temporară ca director adjunct al Direcţiei Tehnice, întrucât ar fi fost "nelegală şi nefondată".

De precizat că, spre deosebire de alte dăţi, Călin Puia nu a fost prezent la şedinţa de marţi.

Citiţi pe această temă şi articolul "Şeful DGASPC Bihor, Călin Puia, inculpat în dosarul abuzurilor constatate la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din Oradea"