Camionul care a alertat, miercuri, autorităţile bihorene, după ce a fost depistat la intrare pe platforma industrială Holcim din Aleşd cu conţinut radioactiv, provenea de la staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Cluj Napoca, spun sursele BIHOREANULUI.

În această staţie, administrată de Regia Administraţiei Domeniului Public Cluj, deşeurile menajere colectate de la clujeni sunt măcinate şi sortate, astfel încât cele care se pretează să fie transformate în îngrăşământ organic. Resturile neconforme pentru această operaţiune sunt incinerate la fabrica de ciment de la Aleşd.

Cum au ajuns resturi radiate în camionul cu deşeuri? Cel mai probabil, un clujean a aruncat la gunoi, în pubelele dedicare deşeurilor menajere, astfel de gunoaie toxice. Cantitatea a fost una mică, dovadă şi nivelul scăzut al radiaţiilor detectate la Holcim. Aşa cum se ştie, atât compania, cât şi autorităţile au anunţat că nivelul detectat nu este periculos nici pentru oameni, nici pentru mediu.

Cert este că respectivul camion a fost trimis încă de miercuri la Regia Administraţiei Domeniului Public Cluj, unde autorităţile vor decide cum vor neutraliza resturile periculoase.

Totodată, comisarii Gărzii de Mediu Cluj vor avea sarcina să identifice persoana care a încălcat legile şi a aruncat resturile periculoase laolaltă cu deşeurile municipale. "Noi am încheiat o notă de control şi am transmis informaţiile către colegii de la Cluj", a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, pentru BIHOREANUL.