Cu o săptămână în urmă părea un erou, care renunţa la o leafă directorială pentru un principiu, acum se arată ca un ahtiat după o funcţie mai grasă.

Numit membru în Consiliul de Administraţie al CAS Bihor din partea Consiliului Judeţean, după ce a spus că vrea să scoată la lumină neregulile conducerii acestei instituţii, şi renunţând la funcţia de director financiar al Spitalului Municipal din Oradea ca să nu fie incompatibil, consilierul judeţean PNL Dacian Foncea a concurat de unul singur pentru poziţia de manager al aceluiaşi spital. Susţine, însă, că nu-i sigur că nu va renunţa şi la aceasta, în funcţie de socotelile politice din Consiliul Judeţean.

De dragul principiilor

Cu o săptămână în urmă, BIHOREANUL relata că Dacian Foncea, votat pe 30 ianuarie de către consilierii PNL, PSD şi ALDE ca reprezentant al Consiliului Judeţean în Consiliul de Administraţie al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, evitase situaţia de incompatibilitate în care putea intra după numire renunţând prin demisie, pe 8 februarie, la funcţia deţinută până atunci, de director financiar-contabil al Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea.

Mai mult, Foncea se lăuda că a renunţat nu doar la salariul directorial de 4.900 lei net, ci şi la îndemnizaţia de 148 lei la care avea dreptul ca membru în CA al CAS, deoarece scopul său erau nu banii, ci să obţină informaţii care să-i confirme mai vechi acuze, cum că două directoare adjuncte ale acestei instituţii, Luciana Dorca şi Mirela Laza, ar fi fraudat fondurile asiguraţilor.

„Am vrut să demonstrez că nu sunt dependent de salariu, chiar dacă asta înseamnă că o vreme familia mea va trăi doar din ce câştigă soţia şi din sprijinul de la socri şi părinţi. Am vrut să evit o stare de incompatibilitate, dar rămânând la CAS, pentru a demonstra cum sunt împărţiţi discreţionar banii asiguraţilor din Bihor, de către doamnele Luciana Dorca şi Mirela Laza”, spunea Foncea cu o săptămână în urmă.

Se voia manager, dar nu-i sigur

Luni, 12 martie, însă, surpriză: BIHOREANUL a aflat că „principialul” Foncea a candidat la concursul pentru funcţia de manager al aceluiaşi Spital Municipal, şi încă singur, iar asta în condiţiile în care, pe de o parte, săptămâna trecută nu a suflat o vorbă despre această intenţie, iar pe de altă parte câştigarea concursului l-ar pune din nou în incompatibilitate cu funcţia de consilier judeţean, aleşii din CJ neputând fi concomitent şi manageri de spitale publice.

„Dacă participi la un concurs trebuie să înştiinţezi presa?”, a replicat Foncea luni, după ce BIHOREANUL l-a contactat pentru a-l întreba de ce a ascuns această informaţie. De asemenea, el a susţinut că nici nu este sigur că va opta pentru funcţia de manager, chiar dacă promovează concursul, urmând să ia o decizie în funcţie de calcule politice.

Potrivit spuselor sale, la acest concurs s-a înscris în penultima zi când se puteau depune dosarele de candidatură, acum două săptămâni, iar lunea aceasta, la concurs, a prezentat „cel mai tare proiect de management”, dar depinde de jocurile din CJ dacă va dori funcţia.

Joaca de-a optatul

Concret, Foncea afirmă că dacă promovează concursul, Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal trebuie să-l valideze în termen de o săptămână, iar apoi Primăria, care face numirea, are un termen de 10 zile pentru a emite acest act. Din acel moment, adică din data de 2 aprilie, mai are la dispoziţie 30 de zile ca să opteze între poziţia de manager şi cea de membru al CA de la CAS, răstimp în care va face publice "descoperirile" de la CAS, iar opţiunea între funcţii o va face în funcţie de adoptarea sau nu a bugetului Consiliului Judeţean, dar şi de evoluţia raportului de forţe din CJ, între coaliţia PSD-UDMR-ALDE şi PNL.

„Dacă cele două bugete, de funcţionare a CJ şi repartizarea celorlalte venituri, se votează în martie sau în aprilie, pot să mă retrag liniştit din Consiliul Judeţean, pentru că oricum va veni undeva în mai-iunie hotărârea de la Curtea de Apel pentru a-l valida pe dl. Szatmari (n.r. – al 18-lea consilier al alianţei PSD-UDMR-ALDE). Dacă în CJ nu se votează şi nu se doreşte o conlucrare (n.r. – adică alocarea de fonduri şi pentru primarii PNL), voi renunţa la funcţia de manager şi mă voi duce înainte, tot la Consiliul Judeţean”, a declarat Foncea BIHOREANULUI.

Întrebat dacă nu se teme că în prima ipoteză, cea în care rămâne manager la spital şi, deci, va demisiona din CJ, îşi va pune colegii din PNL în situaţia de acum a PSD-UDMR-ALDE, adică fără să-i fie validat succesorul de pe lista de candidaţi din 2016, Foncea a recunoscut că acest lucru se va întâmpla, dar ceva mai târziu, „abia în luna mai”, adică nu e de actualitate.

Laudă-mă, gură...

Pe de altă parte, Foncea a subliniat că în cazul în care CA al Spitalului Municipal organiza concursul de manager mai devreme nu s-ar fi prezentat, tocmai pentru că nu voia să-şi încurce colegii liberali din CJ, dar apropiata refacere a majorităţii de către PSD-UDMR-ALDE l-ar „dezlega” de această reţinere.

Despre concurs, Foncea a spus că a fost examinat în detaliu de o comisie din care a făcut parte şi o reprezentantă a PSD, dr. Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică, deci nu ar fi fost menajat, dar şi că a conceput „cel mai tare proiect de management posibil de a fi făcut în Oradea în următorii 20 de ani”.

„Este public, pe site-ul Spitalului Municipal, va fi folosit ca bibliografie la universităţi de profil, e făcut de mine, fără niciun cuvânt din alte bibliografii. Este spectaculos, cine-i curios de ce probleme sunt în Spitalul Municipal şi cum se pot rezolva, descarcă 19 pagini de pe site-ul Spitalului Municipal şi verifică”, a invitat Foncea.