19 cetățeni străini au fost prinși de polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, în interval de 24 de ore, în timp ce încercau să treacă ilegal în Ungaria prin Borș.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de ITPF Oradea, prima captură a avut loc luni seară, în jurul orei 19, la aproximativ 500 de metri față de linia de frontieră. Un bărbat și trei femei au fost prinși în urma unui control făcut într-un autoturism Mercedes, înmatriculat în România și la volanul căruia se afla un cetățean român. „Având în vedere că nu îşi justificau prezenţa în apropierea graniţei, cei în cauză au fost conduşi la sediul instituţiei, pentru cercetări", se arată în comunicatul de presă.

Ulterior s-a descoperit că cei patru sunt cetăţeni irakieni, cu vârste cuprinse între 21 şi 27 de ani. 

Două ore mai târziu, în aceeaşi zonă, au fost identificate alte şapte persoane care se deplasau pe jos, spre Ungaria. Este vorba despre cinci bărbaţi şi două femei, tot cetăţeni din Irak, cu vârste cuprinse între 19 şi 42 de ani.

În aceeaşi zi, tot în zona de competenţă a SPF Borş, au mai fost descoperiţi opt cetăţeni din Siria şi Irak, care încercau să ajungă în Ungaria călătorind cu un microbuz VW Transporter condus de un român. Un alt român, care conducea un BMW, a avut rolul de antemergător.

În toate cazurile, poliţiştii de frontieră vor efectua cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat faţă de cetăţenii străini, respectiv trafic de migranţi pentru şoferii români. Totodată, autovehiculele au fost indisponibilizate la sediul ITPF Oradea până la finalizarea cercetărilor, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Toate persoanele descoperite de autorităţi erau solicitanţi de azil în România.