Anul acesta tradiţionalul Carnaval al Florilor va fi sărbătorit timp de o săptămână în Oradea, iar carele alegorice din Debreţin vor ajunge în Piaţa Unirii, miercuri, în 21 august.

Printre evenimentele organizate se numără un turneu al carelor în judeţ şi concerte pe malul Crişului Repede. De asemenea, în premieră, va fi făcută o prăjitură a Oradiei şi un tort al Ţării Bihorului.

Detaliile legate de eveniment au fost prezentate, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Consiliul Judeţean, la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Hajdú-Bihar, Pajna Zoltan, şi viceprimarul Debreţinului, Komolay Szabolcs.

Tur prin judeţ

Ca de obicei, manifestarea principală, adică Carnavalul Florilor, va avea loc în 20 august, în oraşul Debreţin, unde vor fi prezentate 18 care alegorice. În oraşul maghiar, evenimentul a ajuns la ediţia aniversară de 50 de ani. 

În Oradea, caravana carelor cu flori ajunge pentru a 14-a oară consecutiv. Anul acesta, în oraş vor poposi şase care alegorice care vor putea fi admirate, pe 21 august, în Piaţa Unirii, începând cu ora 12.

Tot atunci, pe o scenă din Piaţa Unirii vor putea urca trupe de majorete şi ansambluri de dansuri folclorice. Scena va fi amplasată în spatele statuii Regelui Ferdinand.

Spre deosebire de alţi ani, carele nu vor mai străbate oraşul. Decizia a fost luată de municipalitate din cauza numeroaselor lucrări de infrastructură. Acest lucru îl nemulţumeşte pe şeful CJ Bihor, Pásztor Sándor, care şi-ar fi dorit o paradă cu majorete şi formaţii artistice, ca-n alţi ani. "Pe noi ne doare această problemă pentru că la eveniment au vrut să participe mult mai multe formaţii", a spus acesta în conferinţă.

În schimb, carele vor străbate, pe 22 august, mai multe sate din Bihor: Biharia, Săcuieni, Roșiori, Diosig şi Tămăşeu. 

Concerte şi prăjituri

În Oradea, manifestările dedicate Carnavalului Florilor vor începe pe 15 august, de la ora 9 cu un tur ciclist, organizat de Asociaţia Tinerilor din Pesta. Bicicliştii vor porni din Curtea Cetăţii orădene spre Budapesta.

A doua zi, pe malul Crişului, în aval de Podul Intelectualilor va fi amplasată o scenă unde se vor susţine mai multe concerte şi spectacole folclorice. Luni, pofticioşii sunt invitaţi să guste gratuit din prăjitura Oradiei, la cofetăria Fan Ice între orele 17 - 20. 

Cu ocazia carnvalului se vor organiza şi mai multe spectacole la Teatrul de vară din Cetate. Primul va fi spectacolul "Pe aripile şoimului" care va avea loc în 19 august, de la ora 19.30. 

Bugetul pentru toate aceste evenimente din partea CJ Bihor este de circa 300.000 de lei, bani investiţi inclusiv în carul comun al judeţul Bihor şi al judeţului Hajdu-Bihar.

Între organizatorii evenimentului se numără şi Primăria Oradea, prin APTOR, care, în seara de 21 august, îl aduce în Piaţa Unirii pe cunoscutul pianist maghiar Havasi. 


Program Carnavalul Florilor

Joi – 15 august

Maghiarii – pentru fiecare! Tur memorial, "Rulează de la casă, acasă!", cu această denumire organizează un tur ciclist comemorativ Asociaţia Tinerilor din Pesta

În dimineaţa zilei de 15 august, de la ora 9.00 porneşte o echipă de biciclişti din curtea cetăţii orădene înspre Budapesta.

Vineri, 16 august: (malul Crişului)

"Sărbătorim cu mic, cu mare!" Programe dedicate copiilor şi familiei

Între orele 16.00 – 21.00:

– Jocuri tradiţionale din lemn

– Colţul copiilor

– Ocupaţii meşteşugăreşti

– Sărituri în echipament special

– Pictură de faţă

– Clovnul Tibi

Ora 18.00: Ocupaţii distractive pentru mămici şi copii (0-3 ani), conduse de educatoarea de grădiniţă Rácz Kitti

Ora 18.00 Yoga pentru familie, exerciţii coordonate de Csepregi Janka Zsófia, specialist în yoga pentru copii, femei şi coloană

Ora 19.00 Spectacolul Trupei Lilliput a Teatrului Szigligeti

Ora 20.00 Concert pentru copii a formaţiei Tücsök

Sâmbătă, 17 august

18.00-19.00 "Gala Dansului popular" – RO/HU (malul Crişului)

19.00 Concert şi prezentare a unor instrumente muzicale populare maghiare

Hang-Szer-Szám este un spectacol interactiv de muzică şi dans tradiţional maghiar. Publicul va putea cunoaşte mai de aproape şi instrumentele muzicale tradiţionale precum vioara, vioara cu cinci corzi, contrabasul cu trei corzi, gordunul, cimpoiul, taragotul, clarinetul, fluierele, viela şi ţambalul. Iniţiatorul proiectului, artistul emerit Farkas Zoltán "Batyu" are alături nişte promotori de excepţie ai muzicii tradiţionale maghiare, invitaţi permanenţi ai unor festivaluri internaţionale europene şi de peste ocean. Alături de aceştia va păşi pe scenă şi Debreczeni-Kis Helga, câştigătoarea ediţiei din 2018 a concursului de talente în muzica şi dansul tradiţional "Fölszállott a páva" ("Păunul şi-a luat zborul").

În colaborare cu Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

20.30 Concert Tamás Gáspár

Duminică, 18 august (malul Crişului)

18.00 concert Party Band, şlagăre româneşti şi maghiare

19.30 Formaţia Forever, concert cu şlagăre în engleză

21.00 Concert acustic Péter Szabó Szilvia

Luni, 19 august

17.00 Cofetăria Fan Ice: vom prezenta Prăjitura Oradei şi Tortul judeţului Bihor

Prăjitura Oradei: "Prăjitura Art Nouveau"

Tortul judeţului: Tort Ţara Bihorului

17.00-20.00: Prăjitura Oradei poate fi consumată gratuit – cofetăria Fan Ice

– "Desertul Art Nouveau" şi Tortul Ţării Bihorului pot fi găsite şi achiziţionate pe parcursul zilei la cofetăriile Fan Ice şi Bacio Dolce 

Pe malul Crişului:

18.00-19.00 Artă, muzică, vară, frumuseţe pe malul Crişului – program asigurat de elevii Liceului de Artă

19.00 Deé Róbert şi formaţia de fanfară

19.30 Teatru de vară, piesa Sólyom szárnyán – Pe aripile şoimului (în Cetate)

20.00 Ansamblul Nagyvárad, spectacol folcloric

Marţi, 20 august

Între 17.00-20.00: Prăjitura Oradei poate fi consumată gratuit – cofetăria Fan Ice

– "Desertul Art Nouveau" şi Tortul Ţării Bihorului poate fi găsită şi achizionată pe parcursul zilei la cofetăria Fan Ice şi Bacio Dolce pe parcursul zilei

Pe malul Crişului:

18.00 Îţi mai aminteşti …şlagăre de operetă şi muzică de nostalgie în interpretarea artiştilor Varkucs Róbert şi Molnár Júlia

19.00 Cântece populare maghiare cu Karcagi Nagy Zoltán

20.00 spectacol Formaţia Operetisimo

Miercuri, 21 august – Carnavalul Florilor din Oradea

Între 17.00-20.00: Prăjitura Oradei poate fi consumată gratuit – cofetăria Fan Ice

– "Desertul Art Nouveau" şi Tortul Ţării Bihorului poate fi găsită şi achizionată pe parcursul zilei la cofetăria Fan Ice şi Bacio Dolce pe parcursul zilei

12.00 Piaţa Unirii, spectacole susţinute de grupe de majorete, dansuri populare, etc

12.00 – 17.00 expoziţia carelor alegorice sosite în Oradea, Piaţa Unirii

20.30 Havasi Symphonic Concert Show, Piaţa Unirii

Joi, 22 august

11.00 pornirea carelor alegorice din Oradea

12.00 Carele alegorice sosesc în Biharia, 30 minute staţionează în centrul comunei

13.00 Carele alegorice sosesc în Tămăşeu – 30 minute staţionează în faţa sediului Primăriei

14.00 Carele alegorice sosesc în Roşiori – 30 minute staţionează lângă Casa de Cultură

15.00 Carele alegorice sosesc în Diosig – 30 minute staţionează în centrul comunei

16.00 Carele alegorice sosesc în Săcueni

Alaiul va fi format din: Tini Dance Center (Săcueni), B 612 (Săcueni), Táncmanók (Săcueni), Rózsaszín Flamigók (Săcueni), Klassz Dance (Létavértes), Extrém Dance (Diosig), MonsterDance (Diosig), Happy Dance (Biharia), Mini B-like (Biharia), FreshDance (Valea lui Mihai), Turbó Dance (Valea lui Mihai), EnergyDance (Sălard), Turpa de dans popular Zajgó din Săcueni, Trupa de majorete Mystique (Oradea), Trupa de majorete Odysey (Tămăşeu).