Vineri, de la ora 16, Sala de Consiliu a Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea va găzdui lansarea unei cărţi, în format tipărit şi audio (CD), editate de Editura Club şi facultate, parte a seriei Caiete Documentare - "Agricultura. Concepte şi instrumente operaționale", la care au lucrat 115 autori reprezentativi din administraţia publică, mediul de business, academic şi universitar, care expun proiecte în vederea consolidării contribuţiei româneşti la reformarea noii politici comune a Uniunii Europene, în lumina noilor angajamente europene privind schimbările climatice, dezvoltarea durabilă şi migraţia forţei de muncă.

Cartea oferă cadrul şi datele înţelegerii importanţei viziunii în crearea plusvalorii, în cuprinsul ei putând fi găsite, ilustrate, idei şi propuneri cu care România ar putea adăuga avantaje în viitoarea politică agricolă comună, spune unul dintre coordonatorii volumului, Marius Stoian.

Lucrarea este structurată în concepte şi instrumente operaţionale care descriu cadrul internaţional în care se manifestă cele mai noi tendinţe şi evoluţii din agricultură, parcurge viziunea europeană cu un istoric al reformelor politicii agricole comune şi analize asupra noii propuneri privind politica agricolă comună şi se focusează pe România abordând două direcţii: implementarea acestei politici, cu date şi cifre cheie privind rezultatele la zi ale agriculturii româneşti şi contextul naţional, pe care îl ilustrează printr-o serie de analize şi soluţii la problemele structurale ale agriculturii româneşti, prezentând conceptele agriculturii moderne, dar şi instrumente operaţionale cu care acestea pot fi implementate-finanţare, educaţie, cercetare-dezvoltare etc.

Un capitol consistent este dedicat transformării digitale a agriculturii, ca motor pentru modernizarea sectorului agricol românesc şi creşterea randamentului activităţii agricole.

"Agricultura va fi domeniul cu cea mai mare digitalizare în viitorii ani; inteligența artificială în agricultură va fi masivă și de neoprit. Capabilitatea dronelor se extinde în mod constant, utilajele fiind dotate cu camere foto-video de înaltă definiție, senzori de termoviziune, filmare în infraroșu, sisteme de cartografiere și zonare a parcelelor, iar simultan volumul de date crește rapid. Pe termen lung, "fermele conectate" se vor dovedi extrem de valoroase pentru toată populația planetei având în vedere necesitatea de maximizare a producției agricole. Agricultura inteligentă ține cont de evaluarea solului și aspectelor de mediu din toate punctele de vedere și aplică soluții tehnologice pentru fertilizări de performanță, măsuri de protecție a plantelor și extragerea elementelor nutritive într-un mod cât mai eficient", arată un alt contributor la realizarea cărţii, Mihai Aniţei.