Tribunalul Bihor a pronunțat verdictul în procesul pornit de procurorii DIICOT Oradea pe numele interlopului orădean Alexandru Kopar (foto mijloc), al concubinei acestuia, Kereszturi Erzsebet, şi al celor doi parteneri, Alexandru Varga şi David Berger (foto stânga), acuzați că alimentau consumatorii de stupefiante din Oradea cu droguri de mare risc şi etnobotanice.

Este vorba despre un dosar în care procurorii DIICOT au cercetat în total 15 persoane, acuzați că au aprovizionat cu droguri cel puţin 70 de consumatori de stupefiante. Dealerii au fost dovediți într-o anchetă întinsă pe mai bine de un an, timp în care colaboratori și investigatori sub acoperire, infiltraţi între membrii grupării în calitate de consumatori, i-au ajutat pe anchetatori să-i identifice pe dealeri şi pe clienţi, reuşind să-i ducă de nas pe traficanţi atât de bine încât în mai puţin de un an au realizat 49 de tranzacţii fără să se trădeze.

În urma operaţiunii s-au găsit şi confiscat 205 pastile ecstasy (MDMA), 620 grame de cannabis, 1.880 grame de materie vegetală cu efect psihoactiv şi 27 de pliculeţe cu diverse produse ce conţin substanţe de tip etnobotanic. 

Pe 26 aprilie anul trecut, procurorii DIICOT Oradea au dispus trimiterea în judecată a celor patru traficanți de droguri, considerați coordonatorii grupării, față de dealerii lor ancheta fiind disjunsă.

După un an de dezbateri, Tribunalul Bihor a pus punct procesului. Astfel, liderul grupării, Alexandru Kopar, a fost condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare, concubina sa a încasat 3 ani, 10 luni și 20 zile de detenție, Alexandru Varga are de executat 1 an, 7 luni și 10 zile de închisoare, iar David Berger va sta după gratii de 3 ani și 154 zile.

Instanța a dispus, totodată, confiscarea de la cei patru inculpați a sumelor pe care le-au câștigat în urma vânzărilor de droguri și etnobotanice. Este vorba despre 1.425 lei în cazul lui Kopar, 1.025 lei în cazul lui Kereszturi, 23.155 lei de la Varga și 4.090 lei de la Berger. De asemenea, cei patru trebuie să returneze și banii luați de la investigatori și colaboratori: Kopar are de returnat 3.810 lei, concubina sa are de plătit 950 lei, iar Varga 45 lei.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este, însă, definitivă. Cei patru traficanți de droguri au și atacat-o, cu apel, decizia finală urmează să fie pronunțată la Curtea de Apel Oradea.