În doar 24 de ore, poliţiştii din Bihor au efectuat 688 de misiuni de verificare a persoanelor aflate în izolare la domiciliu, vrând să vadă dacă acestea respectă măsurile şi stau acasă, a transmis, marţi după amiaza, dr. Dorel Ţîrţ, comunicator pentru judeţul Bihor pe tema COVID-19.

Acesta nu a precizat însă şi câţi dintre aceştia au fost găsiţi acasă.

Printr-un comunicat, Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, a transmis că marţi, 24 martie, la ora 15, în judeţul nistru sunt 99 de persoane în două centre de carantină, respectiv 3.272 de persoane în izolare la domiciliu (1717 titulari ai chestionarelor şi 1555 aparţinători ai acestora).

În aceeaşi informare au fost făcute publice activităţile făcute de structurile Ministerului Afacerilor Interne din Bihor pentru asigurarea respectării normelor legale impuse în contextul stării de urgenţă.

Pe lângă misiunile de verificare la domiciliu, echipajele Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) au însoţit 8 convoaie organizate pentru tranzitarea judeţului spre zonele de carantinare /autoizolare. În aceste misiuni au fost implicate 102 cadre ale IPJ Bihor.

De asemenea, 73 de jandarmi bihoreni au însoţit 5 convoaie organizate pentru tranzitarea judeţului spre zonele de carantinare/autoizolare şi au asigurat măsuri de pază şi restabilire ordine publică la nivelul celor 2 centre de carantinare active. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana (ISU) a instalat 4 corturi de campanie în Piaţa 100, pentru plasarea în carantină instituţionalizată, sub pază, a persoanelor care nu respectă decizia de autoizolare. În schimb, dr. Dorel Ţîrţ nu precizează dacă în corturile respective au şi fost depuse persoane.

În comunicat se menţionează doar, la modul generic, că "pentru nerespectarea măsurilor dispuse la nivel naţional pe timpul stării de urgenţă au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale".

Prin informarea menţionată, prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, face un apel către bihoreni să respecte recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi prevederile ordonanţelor militare. "Reducerea la miminum a riscului de expunere la noul coronavirus este singura cale de a ţine sub control răspândirea epidemiei", se arată în comunicatul DSP Bihor. 

Acelaşi document aminteşte că "informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor COVID-19 efectuate şi numărul de teste COVID-19 efectuate se fac doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică".