Anchetă penală declanşată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, la solicitarea Asociaţiei "Prietenii pisicilor" din Oradea, în cazul unei pisici ucise cu cruzime săptămâna trecută pe strada Republicii, după ce a fost bătută şi aruncată pe un geam, de la înălţime.

Revoltătoarea faptă s-a produs în noaptea de 6 spre 7 octombrie, pisica fiind găsită cu puţin după miezul nopţii de doi tineri care se plimbau la acea oră pe pietonală. Cei doi au auzit o bufnitură, că se închide geamul şi se trage o roletă şi imediat după aceea au văzut pisica plină de sânge întinsă pe caldarâm. 

Fără şanse

Ei au luat felina şi, cu ajutorul unui alt orădean care s-a nimerit cu maşina în zona centrală, au plecat imediat la o clinică veterinară. Animalul era în stare critică, iar veterinarul s-a declarat rezervat în privinţa şanselor de supravieţuire. După o noapte în care a stat la perfuzii, pisica a fost dusă pe 7 octombrie la un alt cabinet veterinar, pentru radiografie.

Rezultatul a fost copleşitor pentru cei trei orădeni care s-au străduit să o salveze: pisica avea coloana ruptă, măduva secţionată, toate cele 4 picioare paralizate şi hemoragie internă, căci a fost lovită cu cruzime înainte de a fi aruncată pe geam. Motiv pentru care, în final, a fost eutanasiată. 

Sesizaţi de cazul de cruzime chiar de orădeanul care i-a ajutat pe tineri să transporte pisica la clinica veterinară, reprezentanţii Asociaţiei "Prietenii pisicilor" din Oradea au semnalat cazul şi pe reţelele de socializare, cerând informaţii ca să poată formula o plângere penală pentru identificarea şi pedepsirea autorilor, susţinută cu semnăturile a peste 500 de orădeni, iubitori ai animalelor.

Pisica palatului

Pisica, după cum au aflat în scurt timp voluntarii, era a locatarilor din Palatul Moskovits, care o alintau "Ţiţilina" şi "Ochi frumoşi" şi o îngrijeau cu toţii. "A venit în urmă cu 3 ani aici, era prietenoasă şi lipicioasă. Dimineaţa o găseam mereu pe prag, în faţa biroului, aştepta să o mângâi. Nu intra în casă, prefera să stea pe palier. Mergea de la unul la altul, toţi din clădire o hrăneam", a povestit pentru BIHOREANUL mediatorul Ruxandra Sala, proprietara unui apartament în clădire. 

De altfel, din verificările voluntarilor, pisica a fost aruncată din clădirea vecină palatului. 

"Noi am făcut tot ce se putea. Acum vrem ca şi autorităţile să caute acest monstru şi să-l pedepsească. Toţi cei implicaţi - tinerii şi prietenul nostru, care i-a ajutat să ducă pisica la veterinar, voluntara care a făcut verificările în clădirile din zonă, cei care o cunoşteau pe Ţiţilina - vor merge să dea declaraţii când şi dacă vor fi citaţi. Pisica a suferit, la fel cum am fi suferit oricare din noi, dacă am fi fost trântiţi de la etaj", explică Linda Cuban, voluntar în cadrul Asociaţiei "Prietenii pisicilor". 

Autorul e căutat acum de poliţişti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, fiind vorba de un act condamnat nu doar moral, ci şi de lege. Potrivit unui comunicat transmis, joi, la solicitarea BIHOREANULUI, procurorii au deschis dosar penal pentru uciderea unui animal, cu intenţie, infracţiune prevăzută de Legea pentru protecţia animalelor şi pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.