Cele trei depozite din judeţul Bihor care au achiziţionat carne de curcan din ferme aflate în zona de restricţie în Ungaria, din cauza gripei aviare, au cumpărat peste 17 tone de carne şi organe de pasăre, dar la data notificării Comisiei Europene mai erau în termen de valabilitate aproximativ 3,3 tone. Dintre acestea, s-au mai găsit doar 38 de kilograme!

Informaţiile apar într-un comunicat, de luni, al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citat de Agerpres, conform căruia instituţia "a acţionat promt" după notificarea Comisiei Europene din 17 ianuarie în raport cu mai multe state membre.

Până luni, se ştia doar că această carne a fost introdusă în ţară "prin trei unităţi de depozitare, de pe raza judeţului Bihor", fără ca unitățile comerciale să fi fost nominalizate. Comunicatul de luni, însă, vorbeşte concret, de cantităţi.

Au fost 17 tone...

Potrivit ANSVSA, prin notificarea Comisiei Europene, ANSVSA fusese informată că, în perioada 4-11 ianuarie 2020, prin activităţile de comerţ intracomunitar, cele "trei unităţi autorizate din judeţul Bihor au achiziţionat 17.065 de kg carne şi organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 şi 20 ianuarie".

"Reprezentanţii DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfăşurate în cele trei unităţi din judeţ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinaţie, fiind distribuite în 26 de judeţe, respectiv Bacău, Galaţi, Hunedoara, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Timiş, Gorj, Neamţ, Arad, Harghita, Mureş, Sălaj, Vaslui, Bucureşti, Vrancea, Brăila, Covasna, Iaşi, Prahova, Dâmboviţa, Călăraşi, Argeş, Giurgiu, Ilfov şi Bihor", arată Agerpres.

Astfel, au fost alertate autorităţile sanitare veterinare din cele 26 de judeţe în care au fost distribuite produsele, iniţiindu-se procedura de retragere de la comercializare a acestora.

... au mai rămas 38 kg

DSVSA-urile au făcut verificări la beneficiarii produselor, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantităţii de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.

"Acţiunea de verificare şi retragere a cărnii de curcan de la raft s-a finalizat. Cantitatea de carne reţinută oficial şi dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg", arată ANSVSA.

Numele celor trei depozite nu au fost făcute publice nici până acum de autorităţi.

Dr. Dumitru Szalo Mureşan, director adjunct la DSVSA Bihor, a comunicat, vineri, BIHOREANULUI, că în județul nostru "s-a vândut aproximativ 7% din ce a venit din Ungaria, restul a fost trimis în alte judeţe".

"Recomandarea în general este că dacă oamenii mai găsesc în comerţ să nu cumpere", a spus directorul, apreciind că nu este în măsură să comunice brandurile sau denumirea comercială a acestor produse şi precizând că gripa aviară este periculoasă pentru om doar în contact direct cu pasărea bolnavă sau în cazul consumului de carne ori ouă nepreparate termic corespunzător.

Nu au existat cazuri la om

Pe de altă parte, ANSVSA menționează, în comunicatul de luni, că, într-un raport ştiinţific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) şi A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

Săptămâna trecută, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a dat publicităţii un comunicat în care prezintă măsuri generale de prevenire a acestei boli.

Măsurile generale sunt: spălarea cât mai frecventă pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări, interdicţia de a atinge păsări moarte, achiziţionarea cărnii de pasăre, a ouălor şi produselor din carne de pasăre exclusiv din magazine autorizate, precum şi anunţarea medicilor veterinari cu privire la orice caz de îmbolnăvire sau de moarte a păsărilor.

De asemenea, DSP face recomandări şi cu privire la modul în care trebuie preparată hrana cu carne de pasăre: carnea crudă trebuie separată de cea prelucrată termic sau de alte alimente care sunt gata preparate, interdicţia de a folosi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru pregătirea cărnii crude şi a alimentelor gata preparate, interdicţia de a pune carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie ori suprafaţă pe care anterior a fost aşezată carne crudă, spălarea mâinilor înainte şi după manipularea alimentelor crude şi a celor procesate termic.

De asemenea, carnea de pasăre şi ouăle trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperaturi corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin procesare termică la mai mult de 70°C.

Înainte de a fi preparate, ouăle trebuie spălate şi ele cu apă şi săpun, nefiind recomandată ingerarea de ouă fierte moi.