Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, afirmă că nu a luat în calcul să renunţe la funcţia pe care o deţine dacă în judeţul Bihor nu se vor realiza investiţiile hidrotehnice pe care le-a promis pentru acest an, cele mai mari din ultimii 10 ani, în cuantum de 43,5 milioane lei.

„Vizita de lucru” pe care o face în Bihor survine în contextul în care mai mulţi miniştri au descins în ultimele zile în Oradea, cu puţin timp înaintea alegerilor europene din 26 mai, de la Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, până la Petre Daea, de la Agricultură, şi Carmen Dan, de la Ministerul de Interne, unii din oficiali promiţând bani pentru investiţiile din judeţ, iar alţii schimbări legislative.

Evaluarea partidului

Într-o conferinţă de presă susţinută joi la Prefectură, Deneş a arătat, răspunzând unei întrebări adresate de BIHOREANUL pe această temă, că deşi în asemenea situaţii presa îşi doreşte „cât mai mulţi miniştri demisionaţi”, el nu va renunţa la funcţie, iar evaluarea sa o va face doar „echipa” de la partid.

„Dvs vă doriţi să vedeţi cât mai mulţi miniştri demisionaţi, dar noi suntem puşi acolo (n.r. – în funcţii) să ne facem treaba, şi eu cred că îmi fac treaba aşa cum trebuie. În momentul în care cei care m-au pus acolo consideră că nu-mi mai fac treaba, o să-mi spună, şi din ziua următoare o să mă gândesc, dar o să fiu exact acelaşi om care am fost şi înainte de a fi ministru, iar echipa din care cu onoare fac parte, din această echipă voi face parte în continuare, pentru că este o echipă care m-a sprijinit acordându-mi încredere, şi eu nu vreau această încredere s-o dezamăgesc”, a răspuns ministrul.

„Nu ministrul e vinovat”

Prezent şi el la conferinţa de presă, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a intervenit şi i-a luat apărarea ministrului, sugerând că dacă investiţiile promise nu vor fi realizate, singurii vinovaţi nu pot fi decât constructorii angajaţi de Minister să execute lucrările.

„Domnului ministru, să spunem, i s-ar putea pune întrebarea dacă n-ar fi alocat banii, dar dacă constructorii, sau cei de aici (n.r. - şefii locali ai Apelor Române) nu urmăresc lucrările, nu văd de ce şi-ar da demisia”, a spus Mang, adăugând că banii sunt, însă, „prinşi în buget”.

Întrebaţi, concret, dacă în Bihor există situaţii în care firmele de construcţii nu reuşesc să lucreze pe măsura finanţărilor alocate, nici Mang şi nici ministrul nu au putut da, însă, niciun exemplu de acest fel.

Doar primarii PSD

Pe de altă parte, în condiţiile în care ministrul Apelor şi Pădurilor are în programul „vizitei de lucru” şi o „întâlnire cu primarii din zona Ceica - Beiuş”, BIHOREANUL a întrebat dacă aceasta este una publică sau, dimpotrivă, una deschisă doar edililor PSD, atât Mang, cât şi Deneş, confirmând a doua variantă.

„Întâlnirile de lucru sunt întâlniri de lucru, ele se încheie după-amiaza, când ministrul, care este un om politic, se întâlneşte cu primarii şi cu câţiva militanţi de partid. E o întâlnire legată de campania electorală, de întrebările pe care le au de pus primarii, o întâlnire de partid, în care cei care nu sunt membri de partid nu au acces”, a spus şeful PSD Bihor, Ioan Mang.

La rându-i, ministrul a subliniat că „suntem oameni politici”, calitatea de membru PSD îl „onorează”, dar că „prioritizările pe care le facem pe buget n-au ţinut cont de culoarea politică a primarilor”.