Chirurgul Adrian Maghiar, fondator al spitalului Pelican şi decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu amânare pentru ucidere din culpă în cazul unei paciente din Marghita, pe care a operat-o la spitalul privat şi care, la o săptămână după intervenţie, a ajuns în comă la Spitalul Judeţean, unde a murit.

De la spital... la mănăstire

Potrivit sentinţei pronunţate, joi, la Judecătoria Oradea, pedeapsa dispusă a fost amânată pe o perioadă de supraveghere de 2 ani, timp în care Maghiar e obligat să presteze muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 30 de zile în cadrul Primăriei Oradea sau la Mânăstirea Sfintei Cruci.

Copiii şi soţul victimei nu s-au constituit părţi civile în cauză, însă chirurgul a fost obligat la plata unor cheltuieli judiciare de 3.700 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

De precizat că, dacă va rămâne în această formă, hotărârea pronunţată nu echivalează cu o condamnare, căci, prin amânarea aplicării pedepsei, dacă cel condamnat nu încalcă legea într-o perioadă de supraveghere dispusă de instanţă, aceasta va fi ştearsă şi nici nu va fi menţionată în cazierul judiciar.

Totodată, spre deosebire de pedepsele dispuse cu suspendare, în cazul celor cu "amânare", condamnaţii nu sunt supuşi niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi, cu condiția să nu încalce legea până la expirarea termenului de supraveghere, în cazul lui Maghiar acest termen fiind de 2 ani.

Hotărârea judecătorească nu este definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei cu procurorul, cu părţile civile, cu părţile responsabile civilmente şi cu inculpatul, verdictul final urmând să fie pronunţat la Curtea de Apel Oradea.

Superficiali

Chirurgul Adrian Maghiar a fost trimis în judecată în februarie 2018 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, care îl acuză de moartea unei paciente pe care medicul a operat-o în toamna anului 2013 pentru rezolvarea unei hernii cu complicaţii.

Potrivit rechizitoriului, prezentat la vremea respectivă şi de BIHOREANUL, medicului i se impută că nu a respectat standardele obligatorii pentru prevenirea unor complicaţii generate de intervenţie şi nu i-a prescris pacientei antibiotice ori tratament anticoagulant, obligatorii pentru prevenirea infecţiilor ori apariţia unor cheaguri de sânge.

"S-a reţinut în sarcina inculpatului că, prin nerespectarea standardelor medicale cu privire la profilaxia antibiotică şi profilaxia antitrombotică, cu ocazia intervenţiei chirurgicale efectuate asupra pacientei la data de 29 octombrie 2013, a omis efectuarea antibioprofilaxiei preoperator şi postoperator", se arată în actul de acuzare.

Urmările au fost tragice. Externată la scurt timp după operaţie, femeia a ajuns înapoi la Spitalul Pelican cu complicaţii, dar care nu au fost tratate aşa cum ar trebui. După câteva zile, ea a intrat în şoc septic şi a ajuns în comă la Spitalul Clinic Judeţean, unde a şi murit, pe 15 noiembrie 2013, "ca urmare a insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutivă unei trombolii pulmonare".

Dosarul plimbat

Adrian Maghiar a mai fost judecat pentru malpraxis şi alături de fostul său coleg, Victor Lazăr, cei doi chirurgi fiind acuzaţi de moartea unei orădence de 38 ani. Este vorba despre Daniela Havaşi, funcţionar bancar, care, pe 26 noiembrie 2005, a fost internată pe secţia Chirurgie 1 de la Spitalul Judeţean, în grija lui Maghiar, pe atunci şeful secţiei. Femeii i se făcuse rău, iar diagnosticul iniţial a fost enterocolită, însă după analize a fost schimbat cu reacţie pancreatică. Şi acesta s-a dovedit la fel de eronat căci, în zorii zilei de 29 noiembrie, Daniela Havaşi a murit, sub ochii soţului şi ai celor care trebuiau să-i salveze viaţa.

Ancheta penală pornită în caz, ca urmare a plângerii penale formulate de Gheorghe Havaşi imediat după moartea soţiei sale, s-a prelungit nepermis de mult, până în 2012, acuzaţiile fiind clasate în două rânduri şi tot în două rânduri instanţa de judecată dispunând infirmarea soluţiei. Ultima dată s-a întâmplat pe 7 februarie 2012, când un magistrat al Judecătoriei Oradea a dispus reţinerea cauzei spre cercetare judecătorească.

Cazul a fost repartizat, însă, unui alt judecător care, un an mai târziu, i-a achitat pe cei doi chirurgi, stabilind că în acest caz nu a fost vorba de o culpă medicală. Soluţia a fost menţinută în 2014 şi de Curtea de Apel Oradea, decizia celei mai înalte instanţe din judeţ fiind definitivă.

"Fabricanţii" de diplome

Fiu al fostului rector al Universităţii, Teodor Maghiar, Adrian Maghiar a fost inculpat alături de tată şi fratele său, Teodor Traian Maghiar, şi în cel mai notoriu scandal care a zguduit Universitatea orădeană, cel al diplomelor false.

În respectivul dosar, fraţii Maghiar au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în 2012, sub acuzaţia de fals intelectual în formă continuată, fiind acuzaţi că, împreună cu tatăl lor, care a murit înainte de finalizarea anchetei, au semnat zeci de diplome false.

Procurorii au arătat cum Doru şi Adrian Maghiar, primul ca rector, cel de-al doilea ca decan la Facultatea de Medicină, au falsificat 39 de acte de studii, iar tatăl lor 76, singur ori împreună cu ei. Diplomele erau de licenţă, doctorat şi studii aprofundate, majoritatea fiind date unor italieni şi arabi, dar printre beneficiari s-a numărat şi o româncă ce avea şi cetăţenie italiană.

Procesul s-a stins în 2015, când Curtea de Apel Oradea a stabilit că faptele de fals intelectual de care au fost acuzaţi cei doi s-au prescris, astfel că cei doi nu mai pot fi traşi la răspundere. Judecătorii au impus doar Universităţii o obligaţie: să anuleze cele aproape 100 de acte false emise, ceea ce s-a şi întâmplat.