Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a anunţat că, pentru a patra oară, Ministerul Mediului demarează o sesiune de depunere a dosarelor pentru preluara în administrare a cinci situri protejate Natura 2000 din Bihor. La sesiunile anterioare, niciun ONG sau persoană juridică din judeţ nu s-a oferit să ia în custodie zonele.

Siturile ce au nevoie de un custode în Bihor sunt Fânaţe Plai şi Hoancă din Bunteşti, Calcarele tortoniene de la Tăşad, Fâneaţa Valea Roşie din Paleu, Păduricea de la Santău şi Izvoarele mezotermale de la Răbăgani.

Cei care doresc să ia în custodie una dintre arii trebuie să depună un dosar realizat conform Ordinului ministrului mediului şi pădurilor nr. 1948/2010 la sediul Ministerului Mediului din Bucureşti. Data limită de depunere a dosarelor este 7 octombrie 2011.

Siturile Natura 2000 sunt protejate pentru că au elemente de faună sau floră protejate prin legislaţia europeană. Custozii acestor zone trebuie să se asigure că ariile rămân protejate şi nealterate de oameni.