Biroul de presă al Consiliului Judeţean Bihor a emis luni o „informare de presă” scrisă într-o limbă română precară, prin care se laudă că „vine în sprijinul oraşele din judeţ”, care „primesc în sumă maximă până la 100.000 euro + tva pentru finanţarea reabilitării şcolilor şi grădiniţelor”.

„Pentru fiecare”, de fapt „primul servit”

Potrivit informării, luni a avut loc o şedinţă a Adunării Generale a Asociaţilor ADD (formată din primarii celor nouă oraşe din judeţ), în care „s-a votat cu unanimitate de voturi pentru” acordarea sumei de 100.000 euro plus TVA „fiecărui oraş”, cu scopul de „a rezolva problemele urgente ale şcolilor şi grădiniţelor din teritoriu”, scop pentru a cărei atingere „vor fi încheiate contracte de parteneriat între ADD şi cele nouă UAT-uri”.

Tot în informarea CJ se precizează că „propunerile primărilor trebuie votate şi în Consiliu Local al fiecărui UAT (n.r. – unitate administrativ teritorială) în parte”, dar şi că „negocierea şi contractarea achiziţiilor se va face pe principiul primul venit primul servit”.

În condiţiile în care informarea nu arată care este totalul fondurilor pe care CJ, prin ADD, le pune la dispoziţia primăriilor de oraşe, nu explică ce fel de negocieri urmează să aibă loc şi ce fel de contracte se vor încheia, ba şi sugerează că, de vreme ce va fi aplicat principiul „primul venit, primul servit”, sumele sunt limitate şi nu vor ajunge pentru toate cele nouă oraşe, ceea ce şefii Consiliului Judeţean consideră a fi o laudă pare să fie, în realitate, o nouă „inginerie” administrativă cu care deja au obişnuit opinia publică.

Netransparent, discriminatoriu, nelegal

La ultima şedinţă a CJ Bihor, din 16 aprilie, când a fost adoptat bugetul judeţului pe anul în curs, una dintre criticile opoziţiei s-au referit la modul nelegal în care acesta a fost întocmit, consilierul PNL Călin Gal obiectând, între altele, că bugetul ADD a fost suplimentat cu 45,7 milioane lei fără a se motiva de ce, iar preşedintele Pasztor Sandor replicându-i că din dorinţa de a aloca bani direct către primăriile oraşelor, „câte 100.000 euro pentru fiecare”, dar în scopul amenajării unor staţii tip autogară.

Luni, BIHOREANUL l-a contactat pe Gal şi l-a întrebat dacă avea cunoştinţă despre banii împărţiţi prin ADD, acesta afirmând că decizia conducerii acestei structuri din şedinţa prezidată de Pasztor confirmă îndreptăţirea criticilor sale formulate încă de la postarea pe site-ul CJ a proiectului de buget.

„Eu am aflat tot azi, la fel ca presa locală, că după ce a primit banii de la CJ, ADD s-a apucat să-i împartă către primăriile oraşelor, dar nu ştiam pentru ce şi nici cât anume. La şedinţa de Consiliu, dl. Pasztor spunea că fiecare oraş va primi câte 100.000 euro pentru autogări, acum aflăm că pentru reabilitarea de şcoli şi grădiniţe şi pentru dotarea lor. Mai mult, aflăm că se va aplica o regulă a primului venit, primului servit, ceea ce mă îndreptăţeşte să bănuiesc că nu vor primi bani toate primăriile de oraşe, ci doar unele, cele conduse de primari UDMR şi PSD, care probabil vor fi primele la solicitarea de fonduri pentru şcoli şi grădiniţe, având deja proiectele gata făcute, în vreme ce primăriile conduse de reprezentanţii PNL nu. Acest mod de lucru nu este normal, nu este legal”, a declarat Gal.

Cu bugetul la Tribunal

Consilierul judeţean a precizat că tocmai pentru încălcarea legii privind finanţele publice locale, dar şi a celei privind administraţia publică locală, a atacat în justiţie şi Hotărârea Consiliului Judeţean prin care a fost adoptat bugetul din acest an, mai ales că CJ a direcţionat bani de aceeaşi manieră şi către alte structuri din subordine, precum Agenţia pentru Managementul Destinaţiei ori Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland şi Ecolect.

„Nu este normal ca nici măcar consilierii judeţeni, aleşi de cetăţeni ca să voteze în cunoştinţă de cauză un proiect, să nu ştie conţinutul real al acestuia şi să afle câte ceva, insuficient, din comunicate de presă”, a mai declarat Gal, confirmând că a depus la Tribunalul Bihor acţiunea de chemare în judecată a CJ pentru anularea Hotărârii privind bugetul.

Dacă instanţa de judecată îi va da dreptate, la fel cum s-a întâmplat anul trecut cu bugetul pe 2018, CJ nu va mai putea aloca banii către ADD, deci nici această structură nu-i va putea redirecţiona către primării în condiţii cu "cântec".