Poliţia Bihor a transmis concluziile ceretărilor făcute, la faţa locului, în cazul accidentului produs luni dimineaţă pe Calea Borşului, în Oradea. Şoferiţa unui autoturism BMW a pierdut controlul maşinii, pe zăpadă, şi a ajuns pe liniile de tramvai, lovind o autoutilitară şi un stâlp.

Potrivit unui comunicat transmis presei, evenimentul s-a produs la ora 8.55. "O femeie de 34 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism dinspre B-dul Dacia înspre Borş, pe banda întâi, a efectuat un viraj uşor la dreapta, a pătruns pe acostamentul acoperit cu zăpadă, moment în care a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi a derapat înspre stânga, intrând în coliziune laterală cu o autoutilitară, condusă pe banda a doua, în aceeaşi direcţie, de un bărbat de 46 de ani, din municipiul Reghin, judeţul Mureş", explică informarea Poliţiei.

Din impact, BMW-ul a fost proiectat spre dreapta, lovind cu partea stânga faţă un stâlp metalic de electricitate, de pe acostament, iar apoi s-a răsturnat pe platforma liniilor de tramvai.

"În urma accidentului rutier, atât orădeanca de 34 de ani, care conducea autoturismul, cât şi un bărbat de 29 de ani, din Oradea, pasager în acelaşi autoturism, au suferit leziuni uşoare", arată comunicatul.

Poliţiştii rutieri bihoreni continuă ancheta în caz și le atrag din nou atenţia cetățenilor ca, în special în condiţii de zăpadă, să adopte o conduită preventivă. Vezi mai jos sfaturile lor!

- Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor şi echipaţi-vă corespunzător autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, etc.). Este bine ca din autoturism să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apă potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

- Acordaţi o atenţie deosebită stării tehnice a autovehiculului şi nu porniţi la drum dacă sesizaţi probleme la sistemele de direcţie şi de frânare, la instalaţia de semnalizare etc.

- Ştergeţi parbrizul, luneta, geamurile laterale şi oglinzile retrovizoare exterioare de pelicula de gheaţă ce se formează pe timpul staţionării şi asiguraţi funcţionarea corectă a ştergătoarelor (de parbriz şi lunetă, după caz).

- Un carosabil alunecos din cauza ploii, poleiului sau a stratului de zăpadă are ca efect diminuarea aderenţei pneurilor la sol şi, implicit, triplarea distanţei de frînare. În astfel de condiţii, evitaţi manevrarea bruscă a frânei de serviciu şi folosiţi frâna de motor.

- Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei).

- Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.

- Date fiind experienţa redusă şi riscul ridicat de implicare în evenimente rutiere nedorite, conducătorilor auto începători le este recomandat să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari.        

- Totodată, recomandăm pietonilor să se deplaseze numai pe trotuar sau pe acostament, să traverseze numai prin locurile maracate corespunzător, după o temeinică asigurare, şi să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.