Călin Puia, directorul DGASPC Bihor, a transmis un nou comunicat-replică, de data aceasta referitor la acuzaţiile făcute de vicepreşedintele CJ Traian Bodea, care a spus că în instituţia condusă de Puia există "un sistem similar mafiei italiene".

În replica sa, Puia transformă conflictul între părţi într-o răfuială personală, dând de înţeles că vicepreşedintele CJ nu a lucrat tocmai legal în afacerile sale private. "Traiane, îţi dau o veste proastă, evaziunea fiscală, spălarea de bani şi deturnarea de fonduri încă nu s-au prescris", i-a transmis, ca avertisment, Puia lui Bodea.

Şedinţă cu scandal

În comunicatul său, directorul DGASPC Bihor spune că şefii CJ Bihor fac "concurs de gogomănii". Puia confirmă că s-a întors la muncă de luni, 12 noiembrie, zi în care Bodea a participat la şedinţa Colegiului Director al instituţiei, transformând reuniunea într-un circ.

"Luni 12.11.2018 ora 9.50, "micul stăpân" Bodea a "descălecat" la sediul DAGASPC ca să îşi vadă "supuşii", dar nu de pe un cal alb ci de pe o iapă neagră. Cu un mic alai a intrat în sediul DGASPC la şedinţa Colegiului Director, convocată ilegal de către Szanto Ildiko, şef serviciu cu delegare de atribuţii director general adjunct", a transmis Călin Puia.

La aceeaşi şedinţă, ar fi participat "abuziv" şi Camelia Gaciu, pusă interimar câtă vreme Puia a fost detaşat, care a încercat să promoveze în Colegiul Director un proiect de modificare a organigramei DGASPC Bihor după placul conducerii CJ Bihor.

Puia spune, însă, că nu s-a respectat nici legea privind convocarea Colegiului Director şi nici legea cu privire la iniţierea unei propuneri de modificare a organigramei, căci forma propusă în şedinţă a fost "un material elaborat de persoane fără identitate din afara instituţiei şi neînsuşit de nimeni".

"Ei fac abuzuri"

Mai mult, susţine Puia, s-a încercat "o presiune şi un şantaj" asupra membrilor Colegiului Director prin prezenţa la şedinţă a vicepreşedintelui Bodea şi a Administratorului Public Szabo Joszef.

Până la urmă, au părăsit sala "membri de drept din Colegiul Director deoarece cei 3 reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bihor au confundat şedinţele proprii ale partidelor din care provin cu instituţia publică DGASPC Bihor", zice Puia.

În context, directorul mai spune că Bodea a ieşit miercuri în conferinţă de presă pentru a lăsa impresia opiniei publice că la DGASPC se fac lucruri ilegale, "deşi ei sunt singurii care fac abuzuri şi încalcă legea".

Mentenanţă scumpă

În ceea ce priveşte neregulile din contracte despre care a vorbit Bodea, directorul DGASPC spune că acestea sunt "minciuni", iar sumele sunt atât de mari pentru că aşa se impune. Spre exemplu, camerele de supraveghere pentru care s-a încheiat un contract de mentenanţă sunt răspândinte în 43 de locaţii (276 camere), iar distanţa care ar trebui parcursă în total pentru a ajunge la acestea ar fi de 1.738 km pe lună.

"Ca atare, vorbim  de o sumă de 9317,7 lei, valoare cu TVA, servicii întreţinere valoare lunară, un total de 37.270,8 total contract. Adică o medie de 216 lei costuri de mentenanţă/ locaţie/lună", zice Puia. La fel, şi pentru sistemele de detecţie şi avertizare la incendiu ar fi vorba de 43 de locaţii (cu un număr de centrale detecţie convenţională 41 bucăţi, centrală detecţie incendiu adresabilă 8 bucăţi, detector fum optic 1.004 bucăţi, buton incediu 220 bucăţi) cu o distanţă de parcurs până la ele de 1.738 km pe lună. Contractul de mentenanţă e 12.190 lei pe lună, cu TVA, adică 283 lei pe locaţie.

Cu alte cuvinte, contractele au fost făcute ca şi cum reprezentanţii firmei ar trebui să se deplaseze în fiecare lună în toate locaţiile DGAPSC dotare cu camere de supraveghere şi sisteme antiincendiu din tot judeţul, deşi se presupune că intervenţiile ar trebui să fie ocazionale şi destul de rare, câtă vreme echipamentele sunt noi.

În ciuda sumelor mari, Puia susţine că respectivele contracte au fost făcute "în baza unor proceduri legale cu respectarea în totalitate a legii achiziţiilor publice", fără însă a detalia dacă e vorba de licitaţii, selecţii de oferte sau achiziţii directe.

Înlăturat din nou?

Cât despre faptul că DGASPC are ca furnizor important de alimente şi produse o firmă din Bulz, Puia susţine că şi aceasta îndeplineşte condiţiile legale.

"Dacă au indicii sunt liberi să aplice legea şi să se adreseze organelor de cercetare, dar să fie siguri că cele spuse pot fi probate. Să nu facă precum protejata Gaciu şi să anuleze proceduri legale de licitaţie fără nici o bază legală pornind din nou de la acelaşi principiu "eu vreau şi pot"", a transmis şeful DGASPC.

De altfel, Călin Puia anticipează că, în şedinţa de marţi, 20 noiembrie, "printr-o nouă hotărâre abuzivă se va încerca din nou, înlăturarea mea din funcţie".

"Hoţul strigă hoţii…"

În final, Puia a trecut la un atac direct, referitor la afacerile vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Traian Bodea, dând de înţeles că acesta ar avea nelegalităţi în spate, dar tot fără date sau aargumente concrete.

"Pot şi eu să mă întreb oare ce face domnul Bodea, mare antreprenor într-o funcţie vremelnică de vicepreşedinte. Nu merg bine afacerile? Poate ne spune despre anumite lucrări pe care le-a executat de-a lungul timpului cu o firmă a unui vecin de peste drum de casă, unde îl susţinea cu experienţă similară fictivă şi îşi făceau viramente sub formă de împrumut cu facturi şi fără, unul spre altul, facturi prin care se sutrăgeau de la plata TVA şi impozit pe profit, pentru lucrări făcute în zona Valea lui Mihai, Zalău, Oradea, lucrări la diferite locuri de joacă pentru copii şi nu numai".

Mai mult, Puia susţine că Bodea nu a finalizat nici acum, după 8 ani, lucrările dintr-un contract cu CJ Bihor pentru drumul Copăcel-Tăşad, obţinut "în perioada când nu era vicepreşedinte, ci doar mic afacerist".

În fine, şeful DGASPC îi face "hoţi" pe şefii de la CJ şi îi transmite şmechereşte lui Bodea o avertizare: "Întotdeauna hoţul strigă hoţii, aşadar conducerea Consiliul Judeţean Bihor ţine morţiş la acest dicton săptămână de săptămână, lună de lună. P.S. Traiane, îţi dau o veste proastă, evaziunea fiscală, spălarea de bani şi deturnarea de fonduri încă nu s-au prescris".

UPDATE:

După ce a citit afirmaţiile lui Călin Puia despre el, Traian Bodea a revenit cu o replică spunând că nu a făcut niciodată afaceri nelegale şi că şeful DGASPC Bihor face "afirmaţii nefondate". Citeşte replica lui Bodea, aici

Citeşte şi:

Ieşire dură a vicepreşedintelui CJ Bihor, Traian Bodea: La DGASPC funcţionează un sistem "similar mafiei italiene"

Pásztor îl demască pe Puia: Şeful DGASPC merge la vânătoare în concediu medical, şi-a plătit din bani publici un curs de 9.000 lei şi a dat contracte pe bandă rulantă unei firme

Călin Puia contraatacă: Preşedintele CJ, Pásztor Sándor, merge la vânătoare în timpul serviciului, suferă de "ură de rasă" şi răspândeşte fake news!