Consilierii judeţeni ai puterii, adică cei ai PSD, UDMR şi ALDE, au votat, luni, într-o şedinţă extraordinară împărţirea a 7.427.000 lei către primăriile din judeţ. E vorba de sume încasate suplimentar din impozitul pe venit pe 2018.

Proiectul în sine a ajuns în faţa consilierilor judeţeni abia în ziua votului, iar Ionel Avrigeanu, liderul opoziţiei, a subliniat că mai multe primării PNL, în jur de 15, fie nu au primit niciun leu, fie au primit doar câte 1.000 lei pentru aderarea la asociaţii de dezvoltare pentru introducerea gazului.

"Sunt 9-10 primării PNL care nu au primit niciun ban şi alte 5-6 care au primit doar 1.000 lei pentru aderarea la ADI-uri pentru reţelele de gaz. Este o situaţie anormală. Aştept un act de responsabilitate în special din partea PSD şi ALDE, ca să aibă grijă de tot judeţul, nu doar de o anumită parte", a spus PNL-istul.

Drept răspuns, Ioan Mang n-a negat că banii s-au împărţit politic, ci a spus că împărţirea "e aşa cum ne-aţi obişnuit în cei opt ani în care aţi condus judeţul", referindu-se la mandatele anterioare cu preşedinte PNL în fruntea Consiliului Judeţean.

Un alt consilier PNL, Alin Peti, i-a reproşat lui Ioan Mang că, în urmă cu câteva luni, tot într-o şedinţă a promis că va lua în calcul şi oraşele Beiuş şi Ştei la o viitoare împărţire de bani către primării, dar n-a făcut-o. Potrivit proiectului aprobat luni, Beiuşul primeşte 35.000 lei pentru programe de dezvoltare, pe când oraşul Ştei nu are alocat nicun ban.

De asemenea, la noua împărţire cea mai mare sumă a primit-o oraşul Săcueni, 550.000 lei, cu primar UDMR, urmat de Nucet (primar PSD), cu 248.000 lei, şi comuna Borod cu 269.000 lei (primar PSD). Sume mari au primit şi Boianu Mare, Sălard, Sînmartin (câte 200.000 lei), respectiv Valea lui Mihai (182.000 lei).

La polul opus, comune PNL precum Tulca, Căbeşti, Cefa, Derna, Girişu de Criş, Pomezeu, precum şi comuna Sîniob, cu primar independent, au primit doar 1.000 de lei şi aceia pentru "aderare/constituire ADI reţea furnizare gaz".

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă, consilierii puterii au votat amânarea unui proiect de abrogare a mai multor imobile din inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Bihor. E vorba de imobile aparţinând Spitalului Judeţean, care au trecut în proprietatea oraşului, deci a Primăriei Oradea, încă din 2010, însă n-au fost "şterse" din inventarul Judeţului.

Consilierii puterii au hotărât să amâne proiectul pe şedinţa ordinară, urmând să includă modificările într-un proiect mai mare de actualizare a inventarului domeniului public al Judeţului Bihor, pe care liberalii îl blochează – fiind unul de patrimoniu – de mai multă vreme. Cum Primăria Oradea, condusă de un liberal, a fost cea care a cerut "ştergerea" Spitalului Judeţean de pe inventarul judeţului, liderii CJ speră să-i constrângă astfel pe consilierii PNL să voteze în întregime noul inventar.

Citeşte şi: Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au "premiat" primarii: "Banii se împart prin vot politic" (FOTO)