Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, fuge de răspundere chiar dacă încalcă în mod flagrant legea, transmiţând opiniei publice că nu dă doi bani pe interesele legitime ale acesteia.

BIHOREANUL a trimis luni Consiliului Judeţean o solicitare prin care - arătând că situaţia în care se află Aeroportul Oradea a ajuns alarmantă din cauza retragerii companiei Blue Air şi a anulării promiselor curse externe ale Tarom spre Barcelona şi Milano, situaţie care a generat un interes public major - a cerut conducerii instituţiei ca, în temeiul obligaţiilor legale de informare, să organizeze până joi, 14 martie, o conferinţă de presă, în care conducerea acesteia şi a Aeroportului să prezinte explicaţii şi, eventual, un plan de măsuri pentru a evita falimentarea aerogării şi izolarea Bihorului din perspectiva legăturilor aeriene cu Vestul Europei.

De altfel, solicitarea înregistrată la Consiliul Judeţean a fost trimisă de BIHOREANUL şi celorlalte redacţii locale, iar mai mulţi jurnalişti şi-au manifestat interesul faţă de subiectul care ar putea fi dezbătut într-o conferinţă de presă.

În locul aşteptatei conferinţe de presă, răspunsul CJ Bihor a fost, însă, unul sfidător. Contactat telefonic în cursul dimineţii de joi, purtătorul de cuvânt, Adrian Simon, a afirmat că şefii instituţiei nu vor face o conferinţă de presă dedicată problemelor Aeroportului: "Vom face o conferinţă de presă când Regulamentul Consiliului Judeţean va spune că trebuie să facem conferinţă de presă când spune BIHOREANUL", a spus purtătorul de cuvânt al lui Pásztor.

Atitudinea lui Adrian Simon este cu atât mai revoltătoare cu cât ani întregi acesta a fost preşedintele clubului Pro Democraţia Oradea şi a condus Coaliţia Rogerius, din ambele poziţii exprimând pledoarii pentru transparenţă, însă numai în sarcina Primăriei Oradea, nu şi a Consiliului Judeţean Bihor.

Dată fiind sfidarea purtătorului de cuvânt, BIHOREANUL i-a solicitat să-i raporteze şefului său că încalcă flagrant Legea 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. La articolul 17, legea stabileşte că "autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public" şi că "în cadrul conferinţelor de presă autorităţile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informaţii de interes public".

De menţionat că anul acesta, Pásztor nu a susţinut nicio conferinţă de presă, ultima întâlnire organizată cu presa datând din 6 noiembrie 2018, când tema aleasă de politicianul UDMR a fost conflictul său cu fostul şef PNL-ist de la şefia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Bihor, Călin Puia. De atunci încoace, în afara sărbătorilor legale, preşedintele s-a relaxat în două concedii de odihnă şi şi-a mărit salariul, prin dispoziţie scrisă, la 23.400 lei brut, plus 5.850 "spor pentru proiecte".