Coriolan Pop Bruchental, soţul fostei deputate Ionela Bruchental Pop şi fin al lui Vasile Blaga, respectiv Constantin Cojocaru, un interlop extrem de periculos din judeţul Iaşi, acuzaţi de spargerea unor locuinţe în Oradea, au fost trimişi în judecată pentru furt calificat și complicitate la furt calificat, ieşeanul urmând să fie judecat în stare de arest preventiv.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au înaintat, luni, rechizitoriul şi dosarul penal în care Bruchental (foto dreapta) şi Cojocaru (medalion) sunt acuzaţi că, în luna trecută, au furat dintr-o locuinţă bunuri şi bani de 10.000 lei, iar dintr-un alt imobil, bijuterii din aur şi bunuri de 50.000 euro.

Concret, cei doi sunt acuzaţi că, în noaptea de 7 spre 8 iulie, între orele 23 şi 6, au pătruns prin escaladare şi efracţie într-o locuinţă din Oradea, de unde au sustras un ceas de mână bărbătesc şi două portmonee cu acte personale, carduri bancare şi 2.600 lei, provocând un prejudiciu total de circa 10.000 lei.

Ulterior, în noaptea de 13 spre 14 iulie, Cojocaru a spart o altă locuinţă, de unde a furat bijuterii din aur, DVR-ul sistemului de supraveghere video şi alte bunuri, cauzând un prejudiciu în valoare de aproximativ 50.000 euro. În acest ultim caz, Bruchental a asigurat transportul, de teamă să nu fie recunoscut pe camerele de supraveghere, proprietarul imobilului fiind o cunoştinţă de-a sa. 

În aceeași noapte, prin escaladare și efracție, cei doi ar fi pătruns într-o altă locuință din Oradea, de unde au furat o scară folosită pentru a putea escalada și pătrunde în locuința respectivă, cauzând un prejudiciu apreciat la 2.000 lei.

Totuși, doar primele două cazuri s-au finalizat cu acuzaţii în dosar, prejudiciul fiind recuperat în cel din urmă caz.

Cei doi au fost reţinuţi pe 14 iulie, iar ulterior Constantin Cojocaru a fost arestat preventiv, în timp ce Coriolan Bruchental Pop a fost plasat sub control judiciar. 

Dosarul a fost preluat de un judecător de Cameră preliminară de la Judecătoria Oradea care va analiza legalitatea rechizitoriului şi a probelor strânse de procurori. 

Joi, la primul termen al procesului, magistratul a decis să menţină măsurile preventive faţă de cei doi, ca temeinice şi legale. Decizia nu e însă definitivă, Bruchental şi Cojocaru având posibilitatea să o conteste la Tribunalul Bihor. 

După cum BIHOREANUL a mai scris, Coriolan Bruchental Pop şi Constantin Cojocaru au fost prinşi pe 14 iulie, ieşeanul fiind ridicat din Piaţa Rogerius, cu mascaţii, dat fiind că este extrem de periculos. Individul, zis "Passaris al României", după nu­mele unui cunoscut criminal grec, Konstantinos Passaris, a avut condamnări pentru jafuri armate, şi chiar omoruri, fiind considerat cel mai "titrat" infractor ieşean.

Originar din Tansa, Belceşti, el are la activ două evadări, uciderea unui poliţist şi multe înşelăciuni şi tâlhării. Individul a fost supranumit "Pisica", după uşurinţa cu care s-a urcat pe zidurile a două închisori din Serbia, de unde a evadat prin anii 2000.

La rândul său, Coriolan Bruchental Pop este fostul soţ al fostei deputate PDL Ionela Bruchental Pop şi fin de cununie al politicianului Vasile Blaga, având, de asemenea, un trecut plin.

Ionela Bruchental Pop a divorţat de Coriolan în 2006, înainte ca acesta să fie condamnat definitiv la 4 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul "Floriol", pentru contrabandă cu ulei, împreună cu un amic cu care aducea zeci de transporturi de ulei în ţară cu documente falsificate, aplicând o ştampilă confecţionată chiar de ei cu antetul "Vama Română", ca şi cum ar fi achitat taxele vamale.

La vremea respectivă, Bruchental Pop s-a predat pentru ispăşirea pedepsei abia după ce a fost dat în urmărire generală şi a executat până la urmă doar 2 ani şi 7 luni, fiind eliberat în 2009 pentru bună purtare.