După ce traficul pentru vehiculele de transport marfă a fost restricţionat, timp de două zile, pe teritoriul Ungariei, la frontiera Borş s-au format cozi imense de camioane. Marţi, la ora 11.30, timpul mediu de aşteptare pentru ieşirea din ţară era de şase ore!

Reluarea traficului greu pe teritoriul Ungariei s-a făcut luni seara la ora 23. De atunci, şoferii s-au aliniat pentru a ieşi din ţară.

Centrul de informare şi relaţii publice din cadrul Poliţiei de Frontieră a transmis, marţi, că au fost deschise artere suplimentare de control la punctele de trecere a frontierei în Ungaria, inclusiv în Borş. Aici, pe sensul de ieşire, sunt deschise trei artere de control. De asemenea, s-a alocat personal suplimentar pentru gestionarea situaţiei.

În schimb, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră subliniază că formalităţile de control se efectuează în comun cu autorităţile din Ungaria, aşadar numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de poliţişti repartizaţi de către Poliţia Ungară.

De la ridicarea restricţiior (începând din data de 21.05.2018, ora 23:00, ora României), prin punctele de trecere de la frontiera de vest a României aflate pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Satu Mare, s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru un număr de peste 2.700 de automarfare, din care aproximativ 2.100 numai pe sensul de ieşire din ţară.

Timpul alocat pentru efectuarea controlului unui automarfar, de poliţiştii de frontieră români, se păstrează în media de 2-5 minute/camion.

Traficul pentru autoturisme şi mijloacele de transport persoane se desfăşoară în condiţii normale, fără a se înregistra timpi de aşteptare.

Poliţia de Frontieră recomandă în continuare participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă deschise tranzitului de mărfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt.

În acest sens, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat aplicaţia on-line şi pentru autovehiculele de mare tonaj care este disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro.

Această aplicaţie prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.