Curtea de Apel Oradea a pronunţat, joi, verdictul final în procesul lui Sorin Rogia, autorul sângeroasei crime căreia i-a căzut victimă orădeanul Radu Bogdan, un tânăr de 27 de ani găsit cu capul zdrobit în zorii zilei de 9 noiembrie 2017. 

Condamnat iniţial la 23 ani şi 8 luni de detenţie de Tribunalul Bihor, Rogia a beneficiat de clemenţă la Curtea de Apel Oradea, unde completul de judecată i-a micşorat pedeapsa cu 3 ani, dispunând să execute o pedeapsă de 20 ani şi 8 luni de detenţie.

Soluţia este definitivă şi a "absorbit" şi pedeapsa de 2 ani de detenţie cu care individul s-a ales pentru distrugere, după ce, în perioada 14-16 septembrie 2016 a incendiat mai multe containere de gunoi şi garaje, precum şi cheresteaua depozitată lângă Facultatea de Muzică din Oradea, provocând pagube totale de peste 50.000 euro. 

Prin decizia pronunţată joi, s-au menţinut toate celelalte dispoziţii din sentinţa Tribunalului Bihor. Astfel, Rogia va plăti despăgubiri morale de 300.000 euro către părinţii victimei sale şi are interdicţia de a se apropia ori de a lua legătura cu aceştia vreme de 5 ani după executarea pedepsei principale. "Comunicarea cu persoanele menţionate poate fi realizată numai în scopul acoperirii despăgubirilor civile", se precizează în soluţie. 

Tribunalul l-a mai obligat pe criminal să continue tratamentul medical pentru problemele psihice cu care a fost diagnosticat în timpul anchetei penale, să plătească despăgubiri materiale aferente cheltuielilor legate de înmormântare, loc de veci, monument funerar, parastase şi pomeniri ale victimei, în valoare de 12.364 lei, respectiv cheltuieli judiciare în valoare de 12.000 lei.

Sorin Rogia, în vârstă de 28 ani, fiul unui chirurg de la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, a fost trimis în judecată în luna martie a acestui an, acuzat că şi-a ucis prietenul, pe Radu Bogdan, cu mai multe lovituri de ciocan în zona capului.

Sângeroasa crimă a fost comisă în seara zilei de 8 noiembrie 2017, autorul fiind găsit două săptămâni mai târziu, în Gara de Nord din Timişoara, unde se ascundea într-un vagon dezafectat.

Dus la Spitalul de Neuropsihiatrie, pentru o expertiză, obligatorie în asemenea cazuri de omor, s-a stabilit că Rogia are o tulburare de personalitate cu elemente schizoide şi că prezintă discernământ, dar diminuat. Totodată, specialiştii au recomandat ca tânărul să beneficieze de tratament, adăugând însă că acesta poate fi aplicat şi în penitenciar.