Curtea de Apel Oradea se declară îngrijorată de conţinutul înregistrărilor audio atribuite procurorilor DNA Oradea, „care conţin afirmaţii referitoare la activitatea şi probitatea profesională a unor judecători din raza acestei curţi”. 

Într-un scurt comunicat de presă, reprezentanţii instanţei arată că, pentru realizarea unui act de justiţie independent şi credibil, relaţiile dintre judecători şi procurori trebuie să fie guvernate de buna credinţă şi să se desfăşoare cu respectarea rolului şi statutului profesional al fiecăruia şi în limitele impuse de Codul deontologic. 

„Curtea de Apel Oradea îşi exprimă convingerea că instituţiile abilitate vor întreprinde măsurile legale necesare pentru apărarea independenţei şi reputaţiei judecătorilor, apărarea independenţei justiţiei şi a sistemului judiciar în ansamblul său”, mai scrie în documentul citat.

Interesant este că, în ciuda importanţei subiectului, comunicatul nu a fost transmis presei, ci dosit pe site-ul instituţiei, la rubrica „Informaţii de interes public”. De asemenea, documentul este semnat, generic, „Biroul de informare şi relaţii publice al Curţii de Apel Oradea”, nefiind nici asumat, şi nici datat.

Căutat de BIHOREANUL pe această temă, expertul în cominicare Adrian Haș, reprezentantul instanței în relație cu presa, nici măcar nu a răspuns, miercuri seară, la telefon.

După cum se știe, subiectul înregistrărilor din DNA Oradea a inflamat spiritele în ultima perioadă, după ce vinerea trecută avocatul orădean Răzvan Doseanu a dat publicității o înregistrare făcută în sediul serviciului teritorial, și în care procurorii orădeni s-au plâns de "tensiuni" în sala de judecată, de complete favorabile şi altele nefavorabile, vorbind, totodată, despre "liniştirea" judecătorilor cu dosare.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deschis şi un dosar penal având ca obiect conţinutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunţului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză. De asemenea, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, referitor la înregistrarea de la DNA Oradea, că probabil vor fi luate măsuri, precizând că partea rea a apariţiei unor astfel de înregistrări este că "actul de justiţie se abordează în acest fel, în mod absolut contrar legii".

Citiți și articolul „Cârtiţă în DNA: Detalii incendiare din „interceptările” procurorilor anticorupție din Oradea (AUDIO)”