Consilierul judeţean PNL Călin Gal a criticat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul partidului împreună cu liderul organizaţiei judeţene, Ilie Bolojan, conduita neprofesionistă şi incompetenţa instituţiilor cu atribuţii în gestionarea problemelor provocate de pesta porcină africană, acuzându-le totodată că ascund aceste probleme, fapt ce contribuie şi mai mult la propagarea bolii.

Gal a arătat că, după ce în luna august epizootia a fost declarată stinsă în judeţ de către DSVSA Bihor, noi suspiciuni şi ulterior confirmări ale existenţei bolii au fost înregistrate încă din a doua decadă a lunii octombrie, fără ca autorităţile să informeze populaţia, aşa cum chiar procedurile legale stabilesc în sarcina aşa-numitului Centru local de combatere a bolilor, condus la nivel judeţean de prefect, şi din care mai fac parte reprezentanţii DSVSA, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, Gărzii de Mediu, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Poliţiei, Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri etc.

Consilierul judeţean a afirmat că, deşi autorităţile aveau cunoştinţă din prima clipă despre revenirea PPA, nu au informat cetăţenii; de pildă, Primăria din Sălard nu a pus nici măcar un panou în acest sens, iar celelalte autorităţi nu au comunicat nimic publicului.

Mai mult, Gal a spus că în satul Hodoş, comuna Sălard, două familii cărora inspectorii DSVSA le-au ucis porcii au fost obligate apoi să-i îngroape în propriile grădini, una făcând acest lucru, alta refuzând, astfel că aceştia au fost duşi la marginea localităţii cu un tractor al Primăriei, nici măcar dezinfectat, pentru a nu răspândi şi mai mult virusul.

"Propagarea pestei porcine africane s-a produs din cauza nerespectării măsurilor privind identificarea şi circulaţia animalelor şi a persoanelor, dezinfectarea mijloacelor de transport, instituirea unor filtre sanitar-veterinare", a spus Călin Gal. Acesta a afirmat că "anume nu s-a informat" opinia publică de către autorităţi şi nu s-a instituit carantină în jurul focarelor "ca să ascundem problemele, crezând că dispar de la sine", concluzionând că "este o totală lipsă de profesionalism a instituţiilor".

După cum BIHOREANUL a mai scris, epizootia de pestă porcină africană nu a fost eradicată în Bihor, aşa cum credeau în luna august specialiştii DSV. Ca dovadă, două suspiciuni apărute la finele lunii trecute şi începutul acesteia au fost confirmate, iar altele două au fost înregistrate recent, aşteptând confirmarea din partea Institutului Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animală. Îngrijorător este că una este semnalată mai spre vestul judeţului, către Aleşd.

Citiţi pe această temă articolul Pesta porcină revine în Bihor: Focare confirmate în două comune, plus încă două noi suspiciuni, 155 animale ucise