Liberalii au cerut săptămâna trecută, din nou, dezbaterea în Comisia Juridică a unei iniţiative legislative care prevede abrogarea Legii privind recursul compensatoriu.

Amânat "sine die"

"Am reuşit săptămâna trecută să introducem proiectul, dar a fost din nou amânat sine die (n.r. fără a fixa o dată precisă) de către cei din PSD", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul Ioan Cupşa, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Potrivit liberalului, legea trebuie abrogată cât mai repede pentru că "fiecare zi de recurs compensatoriu înseamnă zeci de infractori periculoşi lăsaţi liberi pe stradă".

Deputatul a arătat că, potrivit statisticilor, România se confruntă cu cel mai ridicat procent al recidivei din Uniunea Europeană.

"Recursul compensatoriu a trimis în stradă 20.000 de infractori care nu şi-au executat pedeapsa până la capăt, iar o parte dintre ei s-au şi întors în puşcării, în condiţiile în care rata de recidivă din România este cea mai mare din Uniunea Europeană", a spus Cupşa.

Parlamentarul a arătat că "60% din cei condamnaţi penal în România au mai săvârşit în cursul vieţii lor o faptă pedepsită de legea penală pentru care au fost şi condamnaţi".

Urmăriți cu brăţări electronice

upşa a mai arătat că guvernanţilor din PSD le convin condiţiile necorespunzătoare din penitenciarele româneşti pentru că "aşa o parte din tovarăşii săi pot cere să fie eliberaţi".

Conform evidenţelor, la începutul anului 2019 sistemul penitenciar din România avea lipsă 2.646 de locuri de detenţie corespunzătoare.

Deputatul Ioan Cupşa a mai spus că iniţiativa legislativă pe care liberalii vor să o pună în dezbatere vizează mai mult decât anularea recursului compensatoriu. "Pe lângă că nu vor mai fi eliberaţi condamnaţii înainte de timp din penitenciare, cei care vor fi eliberaţi condiţionat vor trebui să poarte brăţări electronice în aşa fel încât să ştie că sunt controlaţi şi să poată fi controlaţi", a spus Cupşa.

La fel deputatul a spus că liberalii au cerut modificarea Codului Penal "în sensul în care atunci când este vorba de omor calificat sau cu consecinţe deosebit de grave pedeapsa să fie închisoarea pe viaţă".

"Minciuna şi neputinţa"

Pe de altă parte, parlamentarul bihorean a mai amintit că PNL a reuşit să strângă 237 de semnături faţă de minimum necesar de 233 de semnături pentru promovarea moţiunii de cenzură împotiva Guvernului Dăncilă. "Am ales astfel încât votarea să aibă loc în cele mai bune zile, în zilele de luni şi marţi când parlamentarii sunt prezenţi la Bucureşti în număr mai mare", a spus deputatul.

Între altele, Cupşa a mai acuzat Guvernul Dăncilă de "minciună şi neputinţă", atribute cu care a caracterizat inclusiv vizita eşuată a premierului Viorica Dăncilă în Statele Unite ale Americii.  "Rick Perry, secretarul pentru energie, nici măcar nu a pomenit-o pe doamna Dăncilă, deşi era la aceeaşi masă. Din punctul său de vedere Guvernul României a fost reprezentat doar de doamna Ramona Mănescu (ministrul afacerilor externe) şi atât", a spus Cupşa.

Deputatul a mai adăugat că, la fel, "mult trâmbiţata întâlnire cu vicepreşedintele SUA Mike Pence" nu a avut loc pentru că nu a fost de fapt programată.

"Minciuna şi neputinţa care caracterizează vizita Vioricăi Dăncilă în SUA este o dovadă a lipsei de mândrie şi de demnitate a acestei doamne", a concluzionat Cupşa.