Toţi grefierii care activează în instanţele orădene, dar şi la parchetele arondate, au declanşat un protest spontan, vineri, începând de la ora 11 şi până la ora 13, în timp ce un autocar cu 40 de grefieri s-a alăturat mitingului desfăşurat, vineri, în Piaţa Victoriei din Capitală de mai multe sindicate ale grefierilor, care cer adoptarea unui nou statut pentru profesie.

Grefierii orădeni s-au adunat cu toţii pe treptele de la intrarea în Palatul de justiţie din Parcul Traian, ţinând în mâini coli de hârtie A4 cu diverse mesaje, precum: "Protest", "Cu grefierul se-nfăptuieşte actul de justiţie", "Dreptate pentru grefieri", "Sunt grefier şi protestez". Oamenii au manifestat pașnic și nu au strigat lozinci.

Vineri, între orele 11 şi 13, toate şedinţele de judecată programate la nivelul instanţelor orădene au fost suspendate.

Solidari până la capăt

Grefiera Daniela Cociubei de la Curtea de Apel Oradea, reprezentantul Asociaţiei Grefierilor la nivelul Curţii de Apel Oradea, a declarat pentru BIHOREANUL că protestul este unul spontan.

"Dorim să ne exprimăm solidaritatea cu colegii noştri care participă la mitingul din Bucureşti. Nemulţumirile noastre sunt legate de lipsa unui statut profesional. Practic, dorim să ne fie recunoscută identitatea profesională. Grefierul are un loc aparte în sistemul de justiţie, alături de magistrat participă la îndeplinirea actului de justiţie. Dorim, de asemenea, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. E adevărat că instanţa din Oradea e mai modernă, însă 80% dintre instanţele din ţară sunt într-o altă stare. Avem nevoie şi de înfiinţarea unei direcţii în cadrul Ministerului Justiţiei pentru că noi, grefierii, în prezent avem 32 de angajatori, 16 Curţi de Apel şi 16 Parchete arondate, care aplică neunitar atât legislaţia salarizării, cât şi reglementările la nivelul profesiei”, a declarat Cociubei.

Condiţii de igienă, tehnică şi salarii

Mitingul organizat în Piaţa Victoriei de către sindicatele grefierilor s-a desfăşurat sub deviza "Identitate profesională", iar principalele revendicări vizează adoptarea unui nou statut pentru profesie, dar şi a unor noi regulamente de ordine interioară pentru instanţe şi parchete, care să nu lase loc de interpretare sau să legitimeze conducătorii instituţiilor să dispună efectuarea oricăror alte atribuţii, altele decât cele specifice funcţiei.

De asemenea, grefierii solicită suplimentarea schemelor de personale, dotarea corespunzătoare a instanţelor şi parchetelor cu aparatură tehnică modernă, mobilier adecvat desfăşurării activităţii, dar, mai ales, asigurarea condiţiilor de igienă, sănătate şi securitate în muncă. 

Grefierii cer, totodată, plata orelor suplimentare, respectiv aplicarea unitară a legii salarizării de către fiecare angajator în parte, în principal sub aspectul acordării cuantumului integral al sporurilor, cum este cazul Curţilor de Apel Bacău, Bucureşti, Târgu Mureş, şi corectarea grilei de salarizare, care este unul greşit, în condiţiile în care grefierii nu au beneficiat de creşterea salarială promisă prin legea salarizării, iar grefierilor cu vechime mai mare de 5 ani nu le vor mai creşte salariile până în 2022.