Insistenţele cu care câţiva angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor au acuzat, atât la conducerea Ministerului Sănătăţii, cât şi la DNA Oradea, concursul pentru cele patru funcţii de director adjunct – economic, tehnic, medical şi de îngrijiri – au dat rezultate, chiar dacă doar parţial şi abia la mai mult de două luni de la desfăşurarea procedurii.

Aceasta urmează să fie anulată, în baza unei dispoziţii a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, semnată cu puţin înainte de a fi demisă, laolaltă cu tot Guvernul, prin votul Parlamentului de aprobare a moţiunii de cenzură în cursul zilei de joi.

Abuz la concurs

„De la Ministerul Sănătăţii s-a primit un document care arată că, în urma verificărilor efectuate de Corpul de Control, s-a constatat că Liviu Sabău Popa, care a câştigat concursul pentru funcţia de director economic, nici măcar nu trebuia acceptat la concurs, fiindcă nu îndeplinea condiţiile de vechime”, a declarat BIHOREANULUI unul dintre angajaţii SAJ Bihor.

Contactat telefonic, managerul SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter, a refuzat să comenteze, limitându-se doar să transmită, printr-un sms, că „instanţa trebuie să se pronunţe”.

Pe de altă parte, Sabău Popa a declarat BIHOREANULUI că nu are cunoştinţă despre conţinutul actului de la Minister, ci doar despre existenţa lui. "Nu sunt în Oradea şi nu am văzut niciun document, ştiu doar că există un document, dar îl voi vedea abia luni", a spus directorul economic.

Pârâţi la DNA

La începutul lunii august a acestui an, BIHOREANUL a relatat că desfăşurarea concursului pentru funcţiile de directori adjuncţi, câştigate de Liviu Sabău Popa – economic, Adrian Stângă – tehnic, Tiberiu Bondar – medical şi Gencsi Laszlo – de îngrijiri, a fost puternic contestată de un grup de angajaţi, care au invocat motive de nelegalitate.

Salariaţii au afirmat că Sabău Popa, care fusese director economic interimar din 2015 până astă-vară, nu avea vechimea minim legală în domeniu, iar Adrian Stângă, numit şi el director tehnic interimar tot în 2015, nu avea studii de specialitate, ambii fiind însă preferaţi datorită apartenenţei la PSD, la fel ca Gencsi, şi el numit asistent şef interimar tot în 2015. De altfel, câţiva dintre angajaţii nemulţumiţi au depus la DNA Oradea o sesizare penală, cerând investigarea organizării concursului.

SAJ Bihor este condus, din funcţia de director executiv, tot de un membru PSD, dr. Liciniu Venter fiind fost candidat la Consiliul Local Oradea din partea acestei formaţiuni la alegerile din 2016.