Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că din data de 8 august în judeţ nu a mai fost semnalat niciun caz de îmbolnăvire cu pestă porcină africană, „datorită aplicării operative şi eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de prevenire şi combatere” pe care le-a luat.

Potrivit comunicatului, toţi proprietarii celor 211 exploataţii (gospodării) în care s-au dispus „măsuri de combatere”, în sensul că le-au fost omorâţi porcii, au fost integral despăgubiţi, valoarea totală a sumelor virate de către DSVSA în conturile acestora fiind de 947.620 lei. Împărţind această sumă la numărul total de animale ucise - 1.372 - rezultă că fiecare proprietar a primit, în medie, câte 690 lei pentru un porc.

De asemenea, DSVSA arată că din iulie 2018 – data apariţiei primului caz de PPA în Bihor – inspectorii Direcţiei au făcut 1.683 de verificări a gospodăriilor, recoltând 698 probe de laborator, din care 153 de la mistreţi.

În Bihor au fost confirmate 29 de focare de PPA, pe teritoriul a zece localităţi  - Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Cheșereu, Cubulcut, Albiș, Galoşpetreu și Făncica – la porcii domestici, și un focar la porcii mistreți din Fondul de Vânătoare 9  Cubulcut.

În trei sate au fost ucişi preventiv toţi porcii: Abrămuţ (comuna Abrămuţ), Albiş (comuna Buduslău) şi Olosig (aparţinător oraşului Săcueni).