În ciuda faptului că nu se mai pot cumpăra bilete pentru zboruri Blue Air spre şi dinspre Capitală, începând din aprilie, directorul Aeroportului Oradea, Gheorghe Paşc, a declarat, miercuri, la Digi 24 Oradea, că reprezentanţi ai companiei aeriene i-ar fi transmis că zborurile "în niciun caz" nu se anulează.

Încă gândesc... 

"În momentul în care compania aeriană anunţă printr-un comunicat sau o adresă sau prin sistemul aviaţiei că se anulează cursele, abia atunci putem spune că s-au anulat curse. Noi nu ne putem asuma răspunderea să spunem că o anumită companie va anula cursele pentru că la toate intervenţiile noastre - pentru că facem intervenţii şi telefonice şi scrise - am întrebat dacă, având în vedere articolele care au apărut, cursele companiei respective se vor retrage. Atât ni s-a spus: nu s-a luat o asemenea hotărâre!", a afirmat Paşc, într-o intervenţie telefonică, în emisiunea "Vocile Bihorului".

Şeful Aeroportului a spus că a continuat discuţiile cu reprezentanţi ai Blue Air, încercând să afle detalii despre absenţa zborurilor pe ruta Bucureşti - Oradea - Bucureşti din orarul de vară al operatorului aerian, şi i s-ar fi transmis că zborurile nu vor dispărea din programul Blue Air.

"Am venit cu motivaţia că nu se regăsesc în programul de vară ca să poată fi rezervate biletele. Răspunsul care ni s-a dat, verbal, a fost că programul de vară al companiei n-a fost definitivat încă. Ca urmare a asocierii cu o companie din Germania, se revizuieşte întreg programul de vară. Când va fi gata, se speră că în jurul zilei de 20 luna aceasta, se va publica. Totodată am cerut să ne spună dacă anulează curse, ca să anunţăm oamenii. Răspunsul dat a fost că în niciun caz nu va fi aşa", a spus directorul Aeroportului Oradea.

În fine, Paşc a spus că speră ca Blue Air nu doar va păstra zborurile, ba le va şi spori şi îmbunătăţi programul de operare.

Tarom, prea din scurt 

În aceeaşi intervenţie telefonică, Gheorghe Paşc a precizat că, după reducerea zborurilor Blue Air de la cinci la trei pe săptămână, pasagerii s-au îndreptat "spre compania cealaltă", adică spre Tarom.

În ceea ce priveşte anularea zborurilor spre Barcelona şi Milano-Bergamo, încă înainte de a începe, Paşc a spus că Tarom este "probabil într-un proces de reorganizare" căci, în paralel, a anulat două destinaţii de pe Aeroportul Sibiu, două destinaţii de pe Aeroportul Timişoara şi una de la Iaşi.

De asemenea, directorul Aeroportului a amintit că gradul de încărcare a fost unul extrem de mic, în medie fiind vândute 7 bilete pe zbor. "Vânzarea de bilete n-a mers. Nu pentru că n-am făcut noi promovare, am făcut şi în ţară, şi în străinătate", a spus Paşc.

În schimb, a dat de înţeles că biletele pentru zborurile Tarom spre Barcelona şi Milano-Bergamo au fost puse în vânzare prea târziu. "O perioadă optimă de promovare este de şase luni. Dumneavoastră ştiţi că anunţarea curselor s-a făcut din luna decembrie, dar practic punerea în vânzare în sistemul de rezervări s-a făcut abia din ianuarie. A fost o perioadă extem de scurtă", a spus şeful Aeroportului.

În fine, acesta a precizat că se poartă discuţii şi cu alte companii, în speranţa obţinerii unor zboruri externe pe Aeroportul Oradea, şi că operatorul irlandez Ryanair ar avea în vedere întoarcerea, la un moment dat, la Oradea, dat fiind că vorbeşte doar de "suspendarea" curselor, nu de anularea lor.

Vise şi vorbe

Declaraţiile lui Paşc trebuie tratate cu rezervă, ele nefiind confirmate sub nicio formă de reprezentanţii Blue Air, în ciuda solicitărilor repetate făcute de BIHOREANUL.

Pe de altă parte, este evident că zborurile de Bucureşti nu au cum continua în luna aprilie, câtă vreme biletele nu sunt scoase nici acum la vânzare.

De altfel, şi în luna februarie, când a luat decizia de a reduce de la cinci la trei numărul curselor interne, compania a pus Aeroportul orădean în faţa faptului împlinit, făcând modificarea în toiul derulării orarului de iarnă şi notificând-o aerogării cu doar două săptămâni înainte, fără nicio altă explicaţie decât raţiunile "comerciale".

Cu doar câteva zile înainte, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Adrian Simon, susţinea că "ni s-au dat în continuare asigurări (de la Blue Air - n.r.) că se vor continua zborurile".