Un tânăr în vârstă de 23 ani din Marghita este anchetat pentru zădărnicirea combaterii bolilor după ce, întors din Irlanda şi obligat să rămână în izolare la domiciliu vreme de 2 săptămâni, a fost găsit în vizită la rude de poliţiştii trimişi să-l verifice. 

Potrivit unei informări de presă transmisă, luni, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita, poliţiştii l-au verificat pe tânăr vineri, 20 martie.

"În fapt, organele de poliţie s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că o persoană de sex masculin din municipiul Marghita, jud. Bihor, în vârstă de 23 de ani, care s-a întors recent în România din Irlanda – Dublin şi care trebuia să se afle în autoizolare, nu a fost găsită la domiciliu de către organele de poliţie", se precizează în comunicat. 

Tânărul, spune prim-procurorul delegat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Alin Leucea, a fost găsit ulterior de poliţişti. "Plecase în vizită la rude. A fost condus înapoi la domiciliu, unde se află în autoizolare", a explicat Leucea.

Prim-procurorul a mai precizat că Ordonanţa militară care prevede ca persoanele găsite că nu respectă obligaţia de a se autoizola la domiciliu să fie introduse într-un centru în carantină a intrat în vigoare abia la două zile după acest incident. "De aceea, în acest caz, tânărul a rămas la domiciliu", a spus Leucea. 

Oricum, pe numele lui s-a deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă pedepsită conform noilor reglementări cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Asta, dacă nu s-a soldat cu răspândirea unei boli infectocontagioase. În caz contrar, el riscă o pedeapsă cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Potrivit legii, dacă astfel de fapte se soldează cu vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani, iar dacă se ajunge la moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani.