Celebrul dosar al DNA Oradea, deschis în 2013 pe seama hotărârilor judecătoreşti falsificate de la Tribunalul Bihor prin care s-au obţinut scutiri de la plata taxei de poluare pentru mai multe maşini second-hand, a fost trimis în faţa instanţei. Dacă la debutul cercetărilor printre cei vizaţi se numărau trei judecători, două grefiere, un avocat şi patroana unui birou de copiat acte, în final, după 6 ani de anchetă, procurorii anticorupţie au trimis în judecată o singură grefieră, Doina Cotor, exclusă deja din profesie încă din 2013.  

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de DNA, Serviciul teritorial Oradea a dispus trimiterea în judecată a Doinei Cotor pentru luare de mită în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată, acuzele vizând fapte din perioada 2012-2013, când în calitate de grefieră la Tribunalul Bihor, ffemeia ar fi pretins și primit prin intermediul unei persoane (martor în cauză) suma totală de 8.350 euro pentru a facilita înmatricularea a 64 de autoturisme fără plata taxei de mediu și într-un timp cât mai scurt.

Acte măsluite sau furate

"În contextul în care pe rolul Tribunalului Bihor se aflau foarte multe cereri de chemare în judecată, în contradictoriu cu Instituţia Prefectului Judeţului Bihor - Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Autovehicule Bihor, formulate de mai multe persoane care solicitau obligarea la înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de poluare, instituită de OUG nr. 50/2008, inculpata ar fi identificat oportunitatea de a obține foarte ușor mai multe foloase necuvenite", se precizează în informarea DNA. 

Concret, Cotor ar fi încercat să obțină înmatricularea autoturismelor introducând actele acestora în dosare deja formate și în care termenul de finalizare a procesului era unul apropiat. "În același context, inculpata Cotor Doina ar fi falsificat mai multe documente din conținutul dosarelor: cererea de chemare în judecată, cerere de preschimbare a termenului aparent formulată și semnată de un reclamant, cerere de completare a cererii de chemare în judecată și, de asemenea, ar fi sustras mai multe file din cuprinsul cauzelor aflate pe rolul instanței respective", arată DNA, care mai precizează că după intrarea în posesia proprietarilor, hotărârile judecătorești au fost folosite pentru a obţine înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de mediu.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bihor, DNA propunând prin rechizitoriu menţinerea sechestrului asigurător instituit asupra unei cote părți dintr-un imobil ce aparține fostei grefiere. În comunicat nu sunt menţionate soluţiile adoptate faţă de alte 5 persoane care au fost cercetate în dosar: judecătoarele Angela Tod şi Adina Cioflan, grefiera Nicoleta Botău, avocatul Călin Moisi şi Margareta Ţecu, patroana unui birou de copiat acte.

La început era o reţea...

Cazul a fost prezentat pe larg de BIHOREANUL de-a lungul anilor. Cercetările în dosar au pornit în primăvara anului 2013, după descoperirea primelor sentinţe măsluite pentru scutirea de la plata taxei de poluare auto. La vremea respectivă surse din anchetă susţineau că în Oradea exista o adevărată reţea formată din grefieri, avocaţi şi samsari de maşini care se ocupau de afacere.

Clienţii erau racolaţi de samsari care cereau între 150-500 euro pentru "un autoturism". Apoi, prin intermediari, întocmeau contracte false de vânzare-cumpărare între clienţi şi persoane care aveau deja deschise procese şi urmau să primească verdicte pentru înmatricularea maşinilor fără plata taxei.

Titularii de dosare erau identificaţi de grefiere. Acestea introduceau contractele de vânzare-cumpărare false în dosare, iar apoi inserau cu de la sine putere seriile de şasiu ale maşinilor în hotărârile judecătoreşti pe care le redactau, profitând de neatenţia judecătorilor care astfel pronunţau, fără să-şi dea seama, sentinţe de scutire de taxe şi pentru maşinile pentru care se încheiaseră contractele false.

"Se mai liniştesc"

Procurorii şi poliţiştii anticorupţie luau cu asalt Tribunalul Bihor, percheziţionând birourile mai multor magistraţi, ale două grefiere de la secţia contencios administrativ, Doina Cotor şi Nicoleta Botău, domiciliile celor două, cabinetul avocatului Călin Moisi şi biroul de copiat acte din vecinătatea Serviciului Permise şi Înmatriculări, patronat de o fostă clientă a DNA, Margareta Ţecu, angajată la ARR.

Ulterior, ancheta a ajuns "la sertar", cercetările fiind preluate în 2017 de procurorul Cristian Ardelean, însă fără ca acesta să le poată duce la bun sfârşit. Motivul? Celebra înregistrare a discuţiei purtate pe 18 ianuarie 2018 de procurorii DNA Oradea în sediul instituţiei, făcută publică, în luna ianuarie a acestui an, de avocatul Răzvan Doseanu, în care anchetatorii discutau şi despre o posibilă cale de a "linişti" magistraţii potrivnici: "Dacă începi (n.r. Cristian Ardelean) urmărirea penală faţă de astea două judecătoare (n.r. Angela Tod şi Adina Cioflan), dacă trimite Adi (n.r. - Adrian Muntean) în judecată pe ăia trei, intră frica", spunea procurorul Ciprian Man, fostul şef al DNA Oradea, după care Ardelean a punctat că aşa "se mai liniştesc".

Acuzaţii retrase

Pe 31 ianuarie 2018 şi 12 februarie 2018, adică la câteva săptămâni după discuţia înregistrată, procurorul a dispus începerea urmăririi penale împotriva judecătoarelor Adina Cioflan (între timp avansată la secţia penală a Curţii de Apel Oradea) şi Angela Tod, pentru fapte conexe celor de corupţie, însă în august acelaşi an acuzaţiile au fost retrase, pe considerentul că faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege.

Ulterior, soluţia a fost contestată de judecătoarea Adina Cioflan la Curtea de Apel Oradea, care a stabilit că, de fapt, fapta nu există. Pe româneşte, magistratul a fost învinuit fără motiv. De altfel, o soluţie asemănătoare a fost comunicată şi avocatului Călin Moisi. Învinuit pentru trafic de influenţă, el a primit anul trecut o ordonanţă prin care acuzaţiile care i se aduceau a fost retrase. 

Cele două judecătoare au fost sancţionate de Consiliul Superior al Magistraturii cu avertisment după ce Inspecţia Judiciară a constatat că acestea şi-au exercitat funcţia cu "rea credinţă şi gravă neglijenţă" în dosarul sentinţelor false pentru fentarea taxei auto, dar şi această sancţiune a fost anulată, ulterior, în instamţă. 

Anchetator la judecată

Pe de altă parte, însă, ca urmare a afirmaţiilor făcute în discuţia înregistrată, Ardelean a fost revocat din funcţia de procuror DNA şi trimis în judecată disciplinară, printre neregulile care i se impută fiind şi faptul că ar fi pus în practică discuţiile privind "liniştirea" judecătorilor incomozi. 

"În spaţiul public s-a acreditat ideea că procurorii DNA constituie dosare penale pentru a intimida judecătorii din cadrul instanţelor", iar la scurt timp după discuţie Ardelean a şi "transpus în elemente concrete acea convorbire", se arăta în hotărârea prin care Ardelean a fost revocat din funcţie.