Două prelevări de organe au avut loc, în ultimele zile la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, una dintre intervenţii fiind de la o tânără de 29 ani din localitatea Ciumeghiu, victima unui accident rutier produs, vineri dimineaţa, pe DN79. 

"Un bărbat de 30 de ani, din comuna Sînpaul, judeţul Mureş, în timp ce conducea o autoutilitară pe direcţia Arad - Oradea, a acroşat o femeie de 29 de ani şi o minoră de 6 ani, ambele din Ciumeghiu, care circulau pe partea carosabilă, în aceeaşi direcţie de deplasare", se arată în comunicatul transmis, luni, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor. 

În urma accidentului rutier, femeia, despre care BIHOREANUL a aflat că se numeşte Simona Valentina Roxin (foto), a suferit multiple leziuni, iar fetiţa a scăpat ca prin minune, doar cu leziuni uşoare.

"Ieşise de la serviciu, lucra noaptea la o fermă, şi mergea cu fetiţa la grădiniţă, cum făcea în fiecare dimineaţă. În sat la ei nu este trotuar, de aceea mergeau pe marginea drumului. Şoferul camionului a adormit la volan şi, într-o secundă, a spulberat-o. Aşa de rău a lovit-o că ea, săraca, a zburat 7 metri în aer. În ultima secundă i-a dat drumul fetiţei, că o ţinea de mână, altfel şi micuţa ar fi fost rănită mai grav", a povestit, miercuri, pentru BIHOREANUL sora femeii, Ramona Pantea.

Copilul a fugit acasă, să ceară ajutor, iar după apelul dat la 112 atât mama ei, cât şi copila, au fost transportate la spital. 

"Micuţa a intrat în şoc. Nu a mai vorbit 24 de ore. Nu e bine nici acum", a mai spus mătuşa ei. Pentru Simona, însă, în ciuda intervenţiilor chirurgicale, nu s-a mai putut face nimic. "Au încercat să o salveze, dar era foarte grav rănită. A avut leziuni grave la creier, splina ruptă, inima afectată. A intrat în comă", a mai declarat Pantea. 

Internată de urgenţă la Spitalul Județean, Simona a intrat în moarte cerebrală, iar rudele ei au fost de acord să-i doneze organele, care acum vor salva alte vieţi. În urma acestei tragedii, însă, patru copii, trei fetiţe şi un băiat, au rămas orfani de mamă.

Pentru a le veni în ajutor, marţi, cunoştinţele familiei au lansat un apel umanitar pe Facebook. "Copiii sunt de 6 ani, 10 ani, 13 ani - fetiţele şi 8 ani băieţelul. Familia locuieşte în Ciumeghiu. Dacă doriţi să ajutaţi cu ce puteţi aceşti copii, o puteţi contacta pe mătuşa lor din Oradea, dânsa vă poate oferi mai multe informaţii. Tel: 0731-594.281. Vă mulţumesc în numele familiei", scrie în postare. 

Operaţia s-a desfăşurat luni, iar tinerei i-au fost prelevaţi rinichii, corneea şi ficatul, care ajută doi bolnavi să scape de dializă, vor salva viața unei persoane care are nevoie de transplant de ficat și vor îmbunătăți vederea altor oameni.

Pe de altă parte, la doar câteva ore după operația Simonei, în noaptea de luni spre marţi, o altă prelevare s-a făcut de la o femeie în vârstă de 57 ani care a suferit un atac cerebral ischemic şi a intrat în moarte cerebrală. 

"La fel ca în cazul victimei accidentului rutier, de la pacienta în vârstă de 57 ani au fost prelevaţi rinichii, corneele şi ficatul", a declarat pentru BIHOREANUL Carmen Pantiş, coordonatorul Programului de Transplant Bihor. 

Corneele au ajuns la Spitalul Militar Central, ficatul a fost direcţionat la Institutul Clinic Fundeni, în timp ce rinichii au fost duşi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca. În acest an, în Oradea s-au realizat 5 prelevări de organe, din totalul de 24, câte s-au făcut în România.