Comunele Sânmartin şi Nojorid vor să îşi construiască propriul drum de legătură. Noua cale de acces este menită să înjumătăţească distanţa dintre cele două localităţi şi să fluidizeze traficul pe centura Oradiei.

Drum nou!

Noul drum ar urma să pornească din DN 79 între Leş şi Nojorid pentru a înainta peste câmpuri până la Cihei cu ieşire din Cordău în DN 76 în vecinătatea aquapark-ului President din Băile Felix. De aici, calea de legătură ar urma să înainteze printre Betfia şi Haieu pentru a ieşi în DN 1 înainte de Oşorhei.

"Am discutat atât cu Primăria Nojorid cât şi cu Consiliul Judeţean Bihor pe marginea acestui proiect. Avem deja în lucru o temă de proiectare şi vrem ca aceasta să se concretizeze cât mai curând", a declarat pentru BIHOREANUL, primarul de Sânmartin, Cristian Laza (foto).

Potrivit edilului, investiţia ar putea fi derulată prin Zona Metropolitană Oradea sau printr-o formă asociativă distinctă. "Eu am făcut o propunere de drum de legătură către ZMO, nu mi-au luat-o în seamă. Dacă nu vom ajunge la un acord, probabil va trebui să înfiinţăm un ADI nou între Sânmartin şi Nojorid", a spus Laza.

Înfiinţarea noii agenţii va fi facilitată de faptul că ambele administraţii locale sunt reprezentate de primari PSD, sprjiniţi la rândul lor de conducerea social-democrată de la nivelul Consiliului Judeţean Bihor.

Pe banii pentru staţiuni

Primarul de Sânmartin este de părere că demersurile pentru demararea investiţiei s-ar putea concretiza încă de anul acesta.

"Anul acesta se va finaliza documentaţia, urmând să găsim soluţii pentru finanţarea lucrărilor. O variantă ar fi fondurile guvernamentale destinate staţiunilor balneo-climaterice, iar a doua variantă ar fi preluarea lucrării de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Infrastructură Rutieră", a declarat Laza.

Chiar dacă nu există deocamdată un cost estimat al acestei investiţii, primarul este de părere că efortul financiar nu va fi exagerat. "Cert este că nu vor fi exproprieri multe şi costisitoare. Traseul traversează terenuri agricole şi pe o porţiune înaintează de-a lungul unui drum existent", a spus edilul.

Drumuri de Oradea

Ideea unei căi noi de legătură între localităţile Nojorid, Sânmartin şi Oşorhei a apărut în urmă cu circa 4 ani, dar a rămas în stadiul de proiect. Eforturile financiare ale municipalităţii orădene şi ale Zonei Metropolitane s-au concentrat pe construcţia drumului de legătură Oradea – Sântandrei (9 milioane lei), dat în folosinţă la sfârşitul anului trecut şi amenajarea unei căi de legătură între cartierul Podgoria şi satul Fughiu din Oşorhei (4,5 milioane lei).

În plus, ZMO mai vizează construirea din fonduri proprii a unui drum de legătură Oradea - Paleu prin livezile de deasupra sanatoriului TBC (8 milioane lei) şi, din bugetul CNAIR, a unei legături care să lege peste câmpuri, cu pod peste Crişul Repede şi pasaje peste Calea Borşului, zona şoselei de centură cu comuna Biharia, pentru a asigura accesul la viitoarea autostradă Transilvania (150 milioane euro).

Reprezentanţii municipalităţii orădene, principalul contributor la bugetul ZMO, au trecut la coada listei de priorităţi construirea unui drum nou Oradea - Sânmartin după ce proiectul arterei care trecea prin staţiunea Băile 1 Mai a fost respins de conducerea comunei învecinate, la presiunea proprietarilor de pensiuni din zonă ameninţaţi cu exproprierea şi deranjul provocat de traficul rutier.

"E un lucru bun"

În ciuda relaţiilor glaciale cu reprezentanţii administraţiei locale din Sânmartin, primarul de Oradea, Ilie Bolojan, spune că municipalitatea va sprijini proiectul drumului de legătură Sânmartin - Nojorid.

"Era un proiect mai vechi, de 3 - 4 ani, ca din zona Oşorhei, venind dinspre Cluj, să virezi la stânga pe lângă Alparea, Pădurea cu narcise, să ocoleşti Băile Felix şi să ieşi în zona Nojorid. Eu cred că acest proiect, dacă se revizuieşte, e un lucru bun şi noi îl vom susţine", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Bolojan.

De altfel, reprezentanţii municipalităţii şi cei ai Consiliului Judeţean au avut deja discuţii de principiu pe această temă. "Mă bucură faptul că domnul primar Bolojan susţine ideea mea privind realizarea unui drum de legătură între DN 79 (Nojorid), DN 76 (Băile Felix) şi DN 1 (Oşorhei) ca parte a viitoarei centuri metropolitane", a anunţat marţi dimineaţă pe Facebook, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang (foto).

Potrivit lui Mang, noua cale de acces "va dezvolta turismul în zona Băile Felix, asigurând accesul mai rapid al turiştilor în staţiune". Rămâne de văzut, însă, cine şi când o va şi realiza...