Direcţia de Sănătate Publică Bihor face o anchetă la Spitalul Municipal din Oradea, după ce părinţii unui bebeluş de 7 luni, aflat în stare critică, au acuzat că micuţul a fost infectat cu virusul rujeolei în spital.

"Doi medici epidemiologi din cadrul DSP Bihor se află în Spitalul Municipal, pentru o anchetă epidemiologică", a declarat directorul DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Verificările făcute până acum de specialiştii DSP Bihor par să indice însă că bebeluşul Antonio Bălan nu s-a îmbolnăvit în spital. "Din 24 decembrie, când copilul a fost internat, nu au fost cazuri de rujeolă în unitatea spitalicească", a precizat Rahotă.

Astfel, se confirmă spusele reprezentanţilor Spitalului Municipal Oradea, care, într-o conferinţă de presă organizată marţi pe această temă, au susţinut acelaşi lucru: în intervalul 24 – 31 decembrie, când micuţul a fost internat pe secţia Pediatrie III, aici nu a fost niciun copil bolnav de rujeolă. În schimb, ce nu au spus reprezentanţii Spitalului Municipal este că alţi trei bebeluşi s-au îmbolnăvit de rujeolă în timp ce erau internaţi!

Îmbolnăviţi în spital

Potrivit dr. Rahotă, tot în luna decembrie şi tot pe secţia Pediatrie III, unde a fost internat şi Antonio, au fost trei cazuri de pacienţi infectaţi cu rujeolă, despre care s-a confirmat că s-au îmbolnăvit de la alţi pacienţi, care nu au fost izolaţi corespunzător.

"Este vorba de trei bebeluşi, de 3 şi 6 luni, care au fost internaţi în perioadele 12-19 decembrie, 14-19 decembrie şi 18-21 decembrie. Aceştia au revenit la spital pe 2 ianuarie cu rujeolă, iar pe 9 ianuarie ne-a semnalat spitalul aceste cazuri şi am declanşat ancheta epidemiologică. În aceste cazuri am concluzionat că este o infecţie nosocomială, de la alţi doi copii internaţi", a declarat Rahotă.

Această concluzie a fost transmisă de DSP Bihor şi Institutului Naţional de Sănătate Publică de la Bucureşti. În document se arată totodată că spitalul a respectat procedurile de dezinfecţie prevăzute de regulamentele în vigoare, lucru verificat şi confirmat de specialiştii DSP Bihor.

Unde s-a infectat?

Chiar cu aceste cazuri de infecţii nosocomiale confirmate, dr. Rahotă spune că probabilitatea ca micuţul Antonio Bălan să fie la rându-i victima unei îmbolnăviri din spital este prea mică, fiindcă virusul se contactează în mod direct. "Copilul a venit în 24 decembrie, cu pneumonie. E distanţa prea mare între cazuri, ceilalţi copii erau deja externaţi, nu cred că aveau cum să intre în contact. Dar facem anchetă pentru a stabili cu exactitate traseul acestui copil", a declarat Rahotă.

Şefa DSP Bihor a discutat şi cu medicul de familie al soţilor Bălan, care i-a confirmat că micuţul, care a fost externat din spital în 31 decembrie, a început să aibă febră în 9 ianuarie. "Medicul este chiar vecin cu această familie şi personal a venit cu ei şi cu copilul la spital, pe 11 ianuarie", a precizat Rahotă. Astfel, este posibil ca bebeluşul să fi fost infectat după externarea din spital.

Daniela Rahotă a precizat şi că în acest an, în Bihor, au fost 26 de cazuri de rujeolă, dintre care doar trei confirmate serologic. "Prin legături epidemiologice sunt probate 17 cazuri, iar 11 sunt suspiciuni".

Părinţii lui Antonio spun însă că micuţul nu avea unde să se îmbolnăvească, decât în spital. "Reprezentanţii spitalului încearcă să spună că noi am dus virusul în spital, doar ca să se disculpe. Dar eu voi face dreptate pentru copilul meu, mă duc până unde e nevoie, chiar şi la CEDO", a declarat tatăl micuţului, Vasilică Bălan, pentru BIHOREANUL.

"Fără legătură!"

Contactat de BIHOREANUL, managerul Spitalului Municipal, Dacian Foncea, susţine că între îmbolnăvirea bebeluşului de 7 luni şi infecţia nosocomială care i-a afectat pe ceilalţi copii nu există nicio legătură.

"Nu am vorbit despre această situaţie pentru că între cele două subiecte nu este nicio legătură. Anul trecut, Spitalul Municipal a avut 103 cazuri de infecţii asociate actului medical, toate raportate Ministerului Sănătăţii", a declarat Foncea, miercuri, pentru BIHOREANUL.

În schimb, managerul a confirmat că infecţia nosocomială confirmată în cazul celor trei copii bolnavi de rujeolă a fost un motiv pentru care l-a revocat din funcţie pe directorul de îngrijiri medicale, Călin Barabaş.

Foncea a reafirmat că nu are nimic de ascuns, oferindu-se să pună la dispoziţia mass-media orice informaţii solicitate, însă a precizat şi că spitalul nu poate fi învinuit pe nedrept.

Citeşte pe această temă şi articolul: Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire